Naslovnica Šport Severna Koreja noče igrati doma v Pjongjangu

Severna Koreja noče igrati doma v Pjongjangu

Avtor: Spletno Uredništvo
Nogomet pogosto postreže s presenetljivimi zgodbami, tokrat pa so za zelo nenavaden zaplet poskrbeli v Severni Koreji. Nogometna zveza DLR Koreje je namreč nepričakovano zaprosila, da se kvalifikacijska tekma njene članske nogometne reprezentance proti Japonski iz Pjongjanga prestavi na nevtralno igrišče.
Severna Koreja noče igrati doma v Pjongjangu

Tako so se predvčerajšnjim Japonci veselili po tesni zmagi nad DLR Korejo v Tokiu (foto: FB AFC Asian Cup)

Medtem ko se v evropskih nogometnih krogih še vedno odmeva nedaven incident na tekmi pokala Bosne in Hercegovine, ko so igralci Sarajeva na domačem igrišču predčasno zapustili povratno tekmo četrtfinala tekmovanja proti banjaluškemu Borcu, pa se je še bolj nenavaden zaplet tokrat zgodil v Aziji. Nogometna zveza Severne Koreje je namreč sama zaprosila, da se kvalifikacijska tekma proti Japonski iz Pjongjanga prestavi na nevtralno igrišče.

Kar je še bolj nenavadno, je dejstvo, da je severnokorejska nogometna zveza zaprosila za preložitev lokacije tekme 4. kroga azijskih kontinentalnih kvalifikacij za Svetovno prvenstvo FIFA 2026 v sredo, torej že dan pred začetkom srečanja 3. kroga skupine B, ko je Severna Koreja v predvčerajšnjim (v četrtek 21. marca) gostovala v japonski prestolnici Tokiu in tam tesno izgubila z 1:0.

Azijska nogometna konfederacija (AFC) je potrdila, da je bila za prihajajoči torek (26. marca) predvidena tekma v Pjongjangu odpovedana. »Odločitev, sprejeta po posvetovanju s FIFA in z vsemi zainteresiranimi stranmi, je bila sprejeta po tem, ko je Nogometna zveza DLR Koreje obvestila AFC, da je treba zaradi ‘nepredvidenih okoliščin’ tekmo premakniti na nevtralno prizorišče,« so uradno sporočili z AFC.

Sicer bodo o razpletu te res nenavadne preložitve odločali pristojni odbori Mednarodne nogometne zveze FIFA. Zaenkrat še ni jasno, zakaj je Nogometna zveza DPR Koreje odpovedala gostoljubje domači tekmi svoje izbrane vrste proti Japonski in kaj pravzaprav pomeni besedna zveza ‘nepredvidene okoliščine’. Nogometna zveza DLR Koreje je namreč s to odločitvijo svoje nogometaše in navijače nedvomno prikrajšala za morebitno zelo prestižno domačo zmago nad Japonci.

Poleg tega pa je svoji reprezentanci hkrati zmanjšala tudi možnosti za uvrstitev na drugo najpomembnejše tekmovanje. Tekme teh kvalifikacij za SP namreč veljajo tudi kot prvi del kvalifikacij za Azijski pokal, ki ga bo leta 2027 gostila Savdska Arabija. Zaradi vsega naštetega se poraja logičen zaključek, da se za to odpovedjo skriva nekaj zelo resnega. Lahko le ugibamo, da ne gre morda za nov val okužb s Covidom 19 v tej sicer zelo zaprti državi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.