Naslovnica Gospodarstvo Tudi Slovenija je lani namenila več sredstev za razvojno pomoč

Tudi Slovenija je lani namenila več sredstev za razvojno pomoč

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za zunanje zadeve RS so sporočili, da je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pravkar predstavila prve podatke o uradni razvojni pomoči v letu 2021. Po teh podatkih je Republika Slovenija za uradno razvojno pomoč lani namenila 97 milijonov evrov, kar je kar za 22 % več kot v letu 2020.
Tudi Slovenija je lani namenila več sredstev za razvojno pomoč

Slovenija je lani razvojni pomoči posvetila 97 milijonov evrov ali 0,19 % BND (foto: flickr.com)

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je oznanila, da je razvojna pomoč na globalni ravni lani dosegla rekordno raven – 179 milijard ameriških dolarjev, kar ustreza 151 milijard evrov. Obseg teh sredstev se je glede na leto 2020 realno povečal za 4,4 %, kar ni presenetljivo, saj velik delež povečanja predstavljajo donacije cepiv in opreme v okviru mednarodne solidarnosti pri premagovanju pandemije koronavirusa.

Tudi v Sloveniji se je na primer za kar 12 milijonov evrov oziroma za 47 % povečal delež dvostranske razvojne pomoči, kar v veliki meri izhaja iz donacij cepiv in pomoči partnerskim državam v obliki zaščitnih sredstev za premagovanje pandemije koronavirusa. Porast – 5 milijonov evrov ali 10 % – je zabeležen tudi pri večstranski uradni pomoči, oz. aktivnosti v sklopu struktur EU in Svetovnega sklada za okolje.

»Največ uradne razvojne pomoči Slovenija tradicionalno namenja državam Zahodnega Balkana, predvsem za področje izobraževanja. Znaten porast je beležila tudi humanitarna pomoč – plus 36 % -, vključno z nujno humanitarno pomočjo, s katero se je Slovenija odzvala na potrebe prizadetih ljudi v vseh najpomembnejših humanitarnih krizah – v letu 2021 izstopata predvsem Afganistan in Madagaskar,« so še pojasnili z OECD, oz. z Ministrstva za zunanje zadeve RS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.