Naslovnica Kronika Tudi širjenje prevarantskih promocij je lahko kaznivo

Tudi širjenje prevarantskih promocij je lahko kaznivo

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je v zadnjih dneh ponovno objavila opozorilo pred spletnimi goljufijami, ki obljubljajo hitre in visoke zaslužke. Tokrat je posebej poudarila,  da ima tudi širjenje oziroma promoviranje goljufivih shem elemente sostorilstva oziroma pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, zato se lahko sodno preganja.
Tudi širjenje prevarantskih promocij je lahko kaznivo

Lahki, hitri in visoki zaslužki na spletu so le pravljice za naivne – vse je prevara (foto: policija.si)

Policija je v zadnjih letih že velikokrat zazvonila alarm zaradi spletnih kriminalcev, ki želijo svoje potencialne žrtve premamiti z obljubami o lahkih zaslužkih. Goljufi največkrat trdijo, da se lahko na hiter in preprost način zaslužijo zelo visoki zneski z vlaganjem sredstev v virtualne valute. Policija pa razkriva, da je bilo od leta 2020 do konca 2022 v Slovenji okrog 500 primerov prevar, katerih skupno oškodovanje je preseglo 16,5 milijona evrov.

»Tovrstne nerealne obljube so razvidne tudi iz promovirane sheme ‘kriptotrejd’, pri čemer opozarjamo, da so značilne za goljufije z investicijskimi vlaganji, ki smo jih obravnavali v preteklosti. Poleg obljub o lahkem in hitrem zaslužku je za tovrstne goljufije značilno, da goljufi vlagateljem na spletnih platformah lažno prikazujejo dobičke, ki jih v začetni fazi tudi v manjšem obsegu izplačajo, posledično pa se vlagatelji odločijo za višje vložke.

Zato je povprečno oškodovanje na letni ravni več kot 30.000 evrov na posamezno obravnavno zadevo,« so razkrili s slovenske Policije. Dodali so še, da se prevaram namenjene spletne strani promovirajo prek družbenih omrežij, po elektronski pošti, prek spletnih klepetalnic (messenger, whatsapp …) in prek telefona, kjer se lažno predstavljajo kot tako imenovani osebni asistenti ali kot finančni svetovalci.

Promocijo lažnega proizvoda velikokrat poskusijo podkrepiti z lažnimi objavami znanih osebnosti, ki naj bi z vlaganjem v oglaševan produkt povečali svoje premoženje. Policisti so tokrat še posebej opozorili, da ima tudi širjenje oziroma promoviranje goljufivih shem elemente sostorilstva oziroma pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, zato se lahko sodno preganja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.