Naslovnica Šport Še naprej bomo lahko brezplačno gledali Olimpijske igre

Še naprej bomo lahko brezplačno gledali Olimpijske igre

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je danes razveselil slovenske ljubitelje športa. Sprejel je namreč odločitev, da za vse Olimpijske igre med leti 2026 in 2032 za območje Evrope dodeli ekskluzivne pravice Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) in družbi Warner Bros Discovery. Tako bodo članice EBU, med katerimi je tudi RTV Slovenija, gledalcem še naprej zagotavljale brezplačne prenose iger.

Prepoznavna zastava Mednarodnega olimpijskega komiteja s petimi krogi (foto: olympics.com)

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je pred časom objavil konkurenčni razpis, na katerega sta Evropska radiodifuzna zveza (EBU) in družba Warner Bros Discovery vložila skupno ponudbo za pridobitev vseh medijskih pravic za prenose z letnih in zimskih Olimpijskih iger med leti 2026 in 2032. Skupna ponudba bo zagotovila prenose za 49 od skupno 51 držav Evrope (na seznamu manjkata le Rusija in Belorusija).

Ker gre za šestletno obdobje, so bile v paketu predvidene Zimske olimpijske igre Milano Cortina 2026, Olimpijske igre Los Angeles 2028, Zimske olimpijske igre leta 2030, Olimpijske igre Brisbane 2032 in vse mladinske olimpijske igre v teh letih. MOK se je sedaj odločil, da sprejme to ponudbo. Tako bodo članice EBU, med katerimi je tudi RTV Slovenija, gledalcem še naprej zagotavljale brezplačne prenose iger.

Od leta 2026 bo imel EBU pravice do brezplačnega predvajanja na televiziji in digitalnih platformah, vsaka radio-televizijska mreža, ki je članica EBU, pa bo med tekmovanji predvajala več kot 200 ur programa o poletnih Olimpijskih igrah in najmanj 100 ur o Zimskih olimpijskih igrah. Vse prek televizijskih oddaj, radijskih prenosov ter poročanja prek spleta, aplikacij in platform družbenih medijev.

Vloga družbe Warner Bros Discovery pa bo ta, da bo s svojimi tehničnimi sredstvi poskrbela za prenose vsakega trenutka vseh tekmovanj, predvsem na svojih pretočnih in digitalnih platformah, imela pa bo tudi polne pravice plačljive televizije, vključno za kanale Eurosport, ki jih ima v lasti in jih upravlja. »Veseli nas, da smo dosegli dolgoročni dogovor z dvema vodilnima svetovnima medijskima podjetjema.

 Ker MOK prerazporedi 90 odstotkov prihodkov, ki jih ustvari, ta dolgoročni sporazum zagotavlja tudi kritično finančno stabilnost širšemu športnemu gibanju in na koncu podpira športnike same,« je ob tem izjavil zadovoljni predsednik MOK Thomas Bach.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.