Naslovnica Gospodarstvo Tudi letos ima mladina dobre podjetniške ideje

Tudi letos ima mladina dobre podjetniške ideje

Avtor: Spletno Uredništvo

Izbranih in nagrajenih je bilo deset najbolj perspektivnih podjetniških idej dijakov, ki so nastale v okviru projekta ‘Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj’, za katerim stojita javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad (SPS). Najboljše ekipe so prejele 500 EUR za nadaljnji razvoj svoje podjetniške ideje in trimesečno mentorstvo, prihodnje leto pa bodo na srečanju, na katerem bodo ekipe poročale o stanju svojega projekta, napredku v zadnjih mesecih ter viziji prihodnjega razvoja, med vsemi izbrali tri najbolj perspektivne ter jih še dodatno nagradili.

Bodoči podjetniki so pripravili kar nekaj zanimivih produktov, ki so uporabni v vsakdanjem življenju (foto: Spirit Slovenija)

 

Projekt ‘Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj’ je nadgradnja aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih javna agencija SPIRIT Slovenija izvaja od leta 2016. Na zadnji delavnici so svoje ideje predstavljale ekipe dijakov in osnovnošolcev, ki so v projektu sodelovale na podlagi razpisa za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018.

Petčlanska strokovna komisija je po prgledu prijav na razpis med 32 predstavljenimi idejami izbrala deset najuspešnejših ekip, ki so za nadaljnji razvoj ideje s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele 500 EUR ter trimesečno podporo poslovnih mentorjev. Na srečanju prihodnje leto bodo izbrane ekipe poročale o razvoju svoje ideje, napredku v zadnjih mesecih ter viziji prihodnjega razvoja.

Komisija bo nato izbrala tri najbolj perspektivne, ki bodo s strani Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) prejele dodatnih 1.000 evrov za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje. Ključna točka pri izboru je bil potencial za nadaljnji razvoj in morebitno realizacijo predstavljenih poslovnih idej. Udeleženci so projekt ocenili kot izjemno zanimiv in poučen, saj po njihovem mnenju spodbuja kreativnost in uresničevanje podjetniških idej.

Izbrane ideje so: ‘Ola nogavice’- nogavice s spominsko peno, ‘Pihskalo’ – nastavek za posebno glasbilo, ‘FOGcheck’ – naprava za prepoznavanje megle; ‘Digitalne informativne tablice za evidenco prisotnosti dijakov’, ‘Heijus’ – edinstveni jabolčni sok, ‘Lactocheck LGS’ – aplikacija za preverjanje glutena in laktoze, ‘Noutbuk’ – posebni personalizirani šolski zvezki, ‘Plamen’ – eko nagrobna sveča, ‘SmartGLASS’ – senzor za prepoznavanje količine napitka v kozarcu in ‘WiC papir’ -personalizirani toaletni papir.

 Program omogoča konkretizacijo podjetniškega dela ekip, konkretna sredstva in zunanje mentorsko usmerjanje ekipam pomagata, da se premaknejo iz zagovarjanja teoretičnih nalog v iskanje in potrjevanje konkretnih vidikov poslovnih modelov. Zato si bosta SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad tudi v prihodnje prizadevala projekt, ki je bil predlani izveden pilotno, nadaljevati in na ta način spodbuditi še več mladih k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju.

Nejc Konjevič, mentor: »Sam v projektu sodelujem že od začetka, tokrat z dvema ekipama, osnovnošolsko in dijaško. Vsaka generacija je poglavje zase, vsaka tudi drugače razmišlja. Letos je bilo ogromno eko, naravnih zadev, medtem ko so bila prejšnja leta ideje bolj tehnične. Tudi sam na podlagi lastnih izkušenj vem, kako težko je na začetku, zato z veseljem predaja svoje znanje tudi mlajšim.

Vsak dober mentor se trudi, da mentorirancem ne ponuja svojih idej, temveč jih spodbuja v razvoj lastnih idej. Poleg podjetniških prijemov in veščin se naučijo tudi takšnih, ki jih potrebujejo v življenju. S temi vsebinami jim odpiramo vrata v svet, pa tudi v podjetja. Sam bi mladim svetoval, naj gredo ven s svojo idejo, naj poskusijo, pa četudi se iz nje nič ne izcimi. Vsaka taka izkušnja je zanje zelo dragocena.«

Jure, Gašper in Alen, ekipa sedmošolcev iz Postojne: »Zamislili smo si aplikacijo LGS, ki je namenjena specifičnim uporabnikom, to je bolnikom s celiakijo in laktozno intoleranco. Z njo bi v trgovinah skenirali kodo izdelka in s pomočjo tega razbrali, ali vsebuje laktozo in gluten. Do ideje smo prišli na startup vikendu, porodila pa se je iz prakse, saj ima eden od članov naše ekipe težave z laktozno intoleranco.

Pri razvoju ideje nam je s svojimi nasveti zelo pomagal naš mentor, veliko smo se ukvarjali predvsem z našim javnim nastopom in ustrezno predstavitvijo ideje. Z nagrado, ki smo jo prejeli, bomo idejo še naprej razvijali ter izdelali testno aplikacijo. Tudi v prihodnosti se nameravamo udeleževati teh tekmovanj, saj se nam zdijo zelo zanimiva in poučna.«  Aktivnosti so sicer financirane s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je o projketu tudi objavilo posebno poročilo za javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.