Naslovnica Kronika Tržna inšpekcija in čudežna zdravila s spleta

Tržna inšpekcija in čudežna zdravila s spleta

Avtor: Spletno Uredništvo
Tržni inšpektorat Republike Slovenije je ponovno zaznal povečano oglaševanje izdelkov, ki naj bi ozdravili različne bolezni. Zato je izdal precej splošno obvestilo za javnost, kjer ni podrobneje navedeno, za katere izdelke gre, potencialne kupce tovrstnih zdravil pa je usmeril na dva druga državna organa.
Tržna inšpekcija in čudežna zdravila s spleta

Mnogi se odločajo za nakup povsem neznanih ‘zdravil’ prek spleta (foto: pxhere.com)

Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS) spet opozarja na oglase za čudežna spletna zdravila. Tokrat v oglasih nastopajo tudi domnevni zdravniki, ki seveda priporočajo uporabo določenega zdravila. V resnici pa ne gre za čudežna zdravila, kot tudi ne za prave zdravnike, zato je ogroženo zdravje tistih, ki nasedejo na takšne oglase. TIRS pa je v izogib tovrstnim nevarnostim javnost najprej napotil na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke.

»Na Tržnem inšpektoratu pojasnjujemo, da je v primerih, ko gre za oglaševanje izdelkov z zdravilnimi učinki, podana pristojnost JAZMP – Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Na njihovi spletni strani je objavljen seznam izdelkov, ki so predstavljeni z lastnostmi za zdravljenje, čeprav niso registrirani kot zdravila, in je odsvetovan nakup le-teh. Več o tem si lahko preberete na spletni strani JAMZP,« pravijo na TIRS.

Poleg tega pa so dodali, da tudi skupno število vseh različnih spletnih prevar nenehno narašča, zato ponovno opozarjajo na veliko previdnost pri nakupovanju prek spletnih portalov. Sploh to velja za tista spletna mesta, na katerih ni objavljenih podatkov o samem podjetju in niti kontaktnih podatkov, ampak zgolj obrazec za sporočila. Za varne nakupe prek spleta pa je tudi po mnenju TIRS nujno upoštevati navodila spletni strani ‘Varni na internetu’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.