Naslovnica Kronika Tožbe proti protestnikom umaknjene, sledi strokovna analiza prekrškov

Tožbe proti protestnikom umaknjene, sledi strokovna analiza prekrškov

Avtor: Spletno Uredništvo
Nova vlada je včeraj sprejela več sklepov, ki se nanašajo na prekrškovne postopke s področja kršitev ukrepov zoper virusno bolezen SARS-CoV-2. Vlada je preklicala sklepe prejšnje vlade o tožbah za povrnitev stroškov policije ter naročila pripravo strokovne analize pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih proti posameznikom.
Tožbe proti protestnikom umaknjene, sledi strokovna analiza prekrškov

En od številnih protestov, ki so v zadnjih mesecih potekali po vsej državi (foto: SJ)

Nova Vlada Republike Slovenije je preklicala sklepe prejšnje vlade iz decembra 2021 o tožbah za povrnitev vseh dodatnih stroškov, ki naj bi jih imela slovenska Policije zaradi štirih lanskih protestnih shodov. Delovna skupina Državnega odvetništva je namreč že pred tem Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) svetovala, naj se vse te tožbe umaknejo in naj se ne vlagajo nove tožbe.

Podobno se je po zamenjavi vlade spremenil tudi odnos državnih organov do domnevnih prekrškov s tega področja. Nova Vlada je namreč naročila Ministrstvu za pravosodje (MP), da v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Službo Vlade RS za zakonodajo do konca avgusta naredi temeljito strokovno analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov zoper bolezen SARS-CoV-2.

»To vključuje pripravo analize vseh pravnih podlag in odlokov, na osnovi katerih so bili  v času epidemije proti posameznikom uvedeni različni prekrškovni postopki, ali na tej podlagi izrečene globe. Šele na podlagi analize se bo moč odločiti o nadaljnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. V okviru priprave analize bodo konkretno opredeljene različne kategorije prekrškov oz. prekrškovnih postopkov.

V prvi vrsti gre za odloke, ki so bili tudi s strani Ustavnega sodišča razveljavljeni kot neustavni ali nezakoniti. Ključno merilo bo torej načelo ustavnosti, zakonitosti in sorazmernosti,« so pojasnili z Ministrstva za pravosodje. Dodali so še, da bi se pri reševanju moralo spoštovati načelo enakosti med državljani, prav tako pa bi se morali izogniti ustvarjanju novih pravnih dilem ali celo kakšnih krivic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.