Naslovnica Kronika Ta teden preverjajo motoriste in hitrost vozil

Ta teden preverjajo motoriste in hitrost vozil

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden na slovenskih cestah ne poteka le ena varnostno-preventivna akcija Policije, ampak kar dve naenkrat. Vse do nedelje bodo namreč policisti posebej preverjali motoriste in tudi hitrost vseh vrst vozil.
Ta teden preverjajo motoriste in hitrost vozil

Policist na kraju prometne nesreče motorista 2. junija (foto: FB Slovenska policija)

Za mnoge se je motoristična že začela pred časom, za ostale pa se bo v tem mesecu, zato so se na Policiji odločili, da bodo tokrat svojo pozornost posvetili prav motoristom. Od ponedeljka dalje policisti tako preverjajo, ali so motocikli brezhibni in gume primerne, poleg tega pa tudi, ali ima voznik po zakonu predpisano čelado, pa tudi zelo priporočljive varnostne dodatke, kot so kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice.

Glede opreme motociklistov policisti poudarjajo, da je bolje, če je slednja v živahnih in zato bolj opaznih barvah, priporočajo pa tudi, da imajo motoristi med vožnjo vedno prižgane luči. Pomembna informacija je še ta, da analize prometnih nesreč in opažanj na treningih varne vožnje kažejo, kako vozniki motorjev pogosto nimajo dovolj izkušenj pri poznavanju in obvladovanju svojega motornega kolesa, sploh v nepredvidenih situacijah.

Druga varnostno-preventivna akcija, ki se je pričela v ponedeljek in bo trajala vse do nedelje (11. junija) pa je posvečena hitrosti. »Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti voznikov se pripeti ob koncih tedna (sobota in nedelja). V obdobju zadnjih 5 let je največ udeležencev zaradi neprilagojene hitrosti umrlo med polnočjo in 1. uro zjutraj – 14 umrlih, med 14. in 15. ter med 19. in 20. uro – po 12 umrlih.

Večina smrtnih prometnih nesreč se zaradi neprilagojene hitrosti pripeti v pozno popoldanskem času (prometne konice) oz. nočnem času (med 19. zvečer in 1. uro ponoči),« sporočajo s Policije in dodajajo, da višje hitrosti navadno prinašajo težje posledice prometnih nesreč, še posebej pri motoristih. Poleg spoštovanja omejitev hitrosti pa te dni preverjajo tudi tehnično brezhibnost vozil in psihofizično stanje voznikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.