Naslovnica Slovenija Slovensko krvodajalstvo ta konec tedna praznuje

Slovensko krvodajalstvo ta konec tedna praznuje

Avtor: Spletno Uredništvo
V nedeljo, 4. junija, se obeležuje Dan slovenskih krvodajalcev, poleg tega pa letos mineva 70 let, odkar smo v Sloveniji pričeli s krvodajalstvom. Rdeči križ Slovenije pripravlja vrsto aktivnosti, osrednji dogodek pa bo že jutri, v soboto, 3. junija, ko bo Veržej gostil 31. srečanje slovenskih krvodajalcev.
Slovensko krvodajalstvo ta konec tedna praznuje

Plakat ob 70. obletnici krvodajalstva v Sloveniji (foto: FB Rdeči križ Slovenije)

Darovanje krvi je eno od najbolj plemeniti dejanj, ki jih lahko vsak človek stori za drugega človeka. Zaradi darovanja krvi se vsako leto po vsem svetu in tudi pri nas v Sloveniji reši ogromno človeških življenj, zato je krvodajalstvo v širši javnosti zelo spoštovano. Dan slovenskih krvodajalcev se obeležuje 4. junija, letos pa mineva okroglih 70 let, odkar se je v Sloveniji sploh začelo s krvodajalstvom.

»Temeljni kamen krvodajalstva je bil v Sloveniji položen prav 4. junija, in sicer že leta 1945, ko so v ljubljanski Centralni vojni bolnici ustanovili transfuzijski oddelek ter na dan, ko praznujemo slovenski krvodajalci, odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Skoraj devet let kasneje, 9. marca 1953, pa je bila v Zagorju ob Savi izvedena prva terenska krvodajalska akcija, ko je kri darovalo 9 zagorskih rudarjev.

Od tedaj naprej v Sloveniji govorimo o prostovoljnem, anonimnem in brezplačnem darovanju krvi. Postavljeni so bili temelji in v prihodnjih desetletjih smo zgradili trdno, visoko in srčnosti polno krvodajalsko hišo,« je pred Dnevom slovenskih krvodajalcev v svoji tradicionalni poslanici oziroma izjavi za javnost povedala predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Vesna Mikuž. Predsednica RKS pa je ob tem spomnila tudi, da prav vsak dan potrebujemo v Sloveniji 350 do 400 krvodajalcev.

Slovenija sicer po zaslugi zelo razvitega krvodajalstva sodi med tiste države, kjer potrebe po krvi pokrijejo kar sami. V Sloveniji je namreč okrog 60 tisoč rednih krvodajalcev, od katerih jih 60 % jih kri daruje vsaj enkrat letno, skoraj četrtina teh pa trikrat in celo štirikrat letno.

Osrednja obeležitev dneva bo sicer na sporedu že jutri dopoldan, ko bo Veržej gostil 31. Srečanje slovenskih krvodajalcev. Tam bo potekala tudi posebna krvodajalska akcija, prisotni pa bodo najvišji predstavniki Ministrstva za zdravje, RKS, Zavoda za transfuzijsko medicino in lokalne skupnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.