Naslovnica Svet & EU Novi predpisi za ladijski promet v EU, letno preko 2000 incidentov

Novi predpisi za ladijski promet v EU, letno preko 2000 incidentov

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pripravila pet novih zakonodajnih predlogov za posodobitev predpisov o pomorski varnosti in preprečevanju onesnaževanja morja z ladij. Ladijski promet je namreč zelo pomemben za vso EU, a je število prijavljenih incidentov še vedno zelo visoko. Prav tako pa bi radi zagotovili, da škodljive ladijske emisije padejo na ničlo.
Novi predpisi za ladijski promet v EU, letno preko 2000 incidentov

Zagotavljanje visoke stopnje varnosti v ladijskem prometu ostaja prioriteta organov EU (foto: SJ)

S Komisije EU so najprej spomnili, da kar 75 % zunanje trgovine EU poteka po morju. Pomorski promet pa v EU ni pomemben le za uvoz in izvoz dobrin, ampak je pomemben tudi za oskrbo številnih otokov, ki se nahajajo v državah članicah EU, kot so Španija, Grčija, Hrvaška, Danska, Švedska, Estonija in Italija. Poleg tega pa so Irska, Malta in Ciper tri države EU, ki se nahajajo na otokih, oziroma so otoške države.

Kljub temu, da je pomorska varnost v evropskih vodah danes zelo visoka, saj so smrtne žrtve in hujša razlitja nafte prav redkost, pa dodatna skrb za varnost ni odveč. Komisija EU poroča o več kot 2000 pomorskih nesrečah in incidentih, ki se zgodijo vsako koledarsko leto. Zato je pravkar oznanila svojih novih 5 zakonodajnih predlogov, ki so namenjeni večji pomorski varnosti in preprečevanju onesnaževanja morja.

»Sveženj predlogov odraža najnovejši svetovni razvoj, zagotavlja, da so države članice ustrezno opremljene za izvajanje inšpekcijskih pregledov, pri čemer se opira na strokovno znanje Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA), ter spodbuja digitalizacijo za povečanje učinkovitosti in boljšo izmenjavo informacij med pomorskimi upravami,« so o teh novostih pojasnili z Evropske komisije.

Kot je določeno v zelenem dogovoru EUSL, strategiji za pametno in trajnostno mobilnost ter akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje, bi rada Komisija EU za celoten ladijski promet dosegla ničelne emisije, naredila konec  ladijskemu onesnaževanju in zagotovila tudi pomorski (in rečni) promet brez nesreč. Nove predloge Komisije EU bosta v naslednji fazi obravnavala Evropski parlament in Svet EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.