Naslovnica Šport Slovenski košarkarji so svojo nalogo opravili z odliko

Slovenski košarkarji so svojo nalogo opravili z odliko

Avtor: Spletno Uredništvo
Precej pomlajena in oslabljena slovenska moška košarkarska reprezentanca se je včeraj zares izkazala, saj se je z zmago z 81:75 proti Nemčiji že dva kroga pred koncem kvalifikacij dokončno uvrstila na prihodnje svetovno prvenstvo.
Slovenski košarkarji so svojo nalogo opravili z odliko

Zadovoljstvo zelo pomlajene slovenske ekipe po ključni zmagi nad Nemci (foto: FB KZS)

V koprski Areni Bonifika je Slovenija iskala zmago, ki bi jo popeljala na četrto svetovno prvenstvo v zgodovini slovenske košarke. Enako kot na zmagovitem gostovanju pred dnevi v Izraelu je bila tudi tokrat naša izbrana vrsta precej pomlajena in je nastopila brez velike večine najboljših igralcev. Na srečo je bila v podobnem položaju tudi nemška reprezentanca, tako da so bile pred začetkom dvoboja moči kar izenačene.

Nemčija je sicer bolje pričela tekmo in prvo četrtino dobila s 24:16, potem pa je slovenska ekipa zaigrala precej bolje in že ob polčasu je četa selektorja Aleksandra Sekulića vodila z 41:34. V tretji četrtini se je razigrala naveza Žiga Samar – Jordan Morgan, tako da je prednost Slovenije narasla na 17 točk. Ta razlika je nato zadostovala, da je naša reprezentanca v zadnji četrtini obranila svoj naskok in zmagala z 81:75.

»Pri Sloveniji se je le šest igralcev vpisalo med strelce. Največ točk je dosegel Jordan Morgan, ki je zbral 22 točk (met 9:14) in 13 skokov. Žiga Samar je dosegel 12 podaj in 14 točk (met 6:14), po 14 točk pa sta prispevala še Edo Murić (met 6:10) in Miha Lapornik (met 3:9). Deset točk v 23 minutah na parketu je zbral 18-letni Urban Klavžar, sedem točk pa je dodal Blaž Mahkovic,« so ob izjemno pomembni zmagi poudarili na Košarkarski zvezi Slovenije.

Kljub vsem odsotnostim si je tako Slovenija že dve tekmi pred koncem kvalifikacij (24. februarja 2023 bo Slovenija gostovala v Estoniji in nato 27. februarja gostila Izrael) zagotovila svoj vozovnice za naslednje svetovno prvenstvo. Prvo SP je sicer Slovenija odigrala 2006 na Japonskem, leta 2010 je zaigrala v Turčiji, leta 2014 pa še v Španiji.

Prihodnje leto pa bodo SP med 25. avgustom in 10. septembrom skupaj gostile Indonezija, Japonska in Filipini. Sicer bodo urniki tekem za slovenske ljubitelje košarke povsem dopoldanski, a navijaških ogledov nastopov reprezentance s trenutno najbrž najboljšim igralcem košarke na svetu Luko Dončičem to zagotovo ne bo oviralo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.