Naslovnica Svet & EU Slovenski konzulat Vietnamu odprt prav med obiskom Putina

Slovenski konzulat Vietnamu odprt prav med obiskom Putina

Avtor: Spletno Uredništvo
Ruski predsednik Vladimir Putin danes končuje dvodnevni obisk Socialistične republike Vietnam, po naključju pa je Republika Slovenija prav v času tega obiska odprla prvi slovenski konzulat v tej državi in sicer v Hošiminhu.
Slovenski konzulat Vietnamu odprt prav med obiskom Putina

Prizor ob otvoritvi obeh slovenskih razstav v Vietnamu (foto: MZEZ/Veleposlaništvo RS v Pekingu)

Slovenija doslej v Vietnamu ni imela uradnega predstavništva, ta država jugozahodne Azije pa je sodila v območje, za katerega je zadolžena slovenska ambasada v Pekingu. Zato sta slovensko stran ob odprtju konzulata v Hošiminhu zastopali generalna sekretarka Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Renata Cvelbar Bek ter veleposlanica v prestolnici Ljudske republike Kitajske Alenko Suhadolnik.

»Obisk generalne sekretarke Renate Cvelbar Bek in odprtje prvega Konzulata Republike Slovenije v Vietnamu, ki ga bo vodil častni konzul Bui Quang Minh, je sovpadal z obeležitvijo 30. obletnice sklenitve diplomatskih odnosov med državama. Generalna sekretarka je opravila pogovore z namestnico ministra za zunanje zadeve Le Thi Thu Hang in namestnikom ministra za industrijo in tehnologijo Nguyen Hoang Longom,« so pojasnili z MZEZ.

Otvoritev slovenskega diplomatskega predstavništva je sovpadla z uradnim obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Socialistični republiki Vietnam, kar je zagotovo zgolj naključje. Medtem ko Rusija v Vietnamu išče predvsem politično zavezništvo in morda tudi dodatno strelivo, pa Slovenija stavi na gospodarsko sodelovanje na področjih visoke tehnologije, transporta, logistike, infrastrukture ter zelene in digitalne preobrazbe.

Slovenska stran je ob odprtju konzulata napovedala, da bo Vietnam septembra letos obiskala poslovna delegacija logističnega sektorja, povečalo pa naj bi se tudi sodelovanje med državama na področju kulture in turizma. Poleg tega sta bili v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Pekingu na Univerzi Van Lang v Hošiminhu ob otvoritvi konzulata odprti razstavi ‘Plečnikova Ljubljana’ in ‘Razstava o slovenski nesnovni dediščini UNESCO’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.