Naslovnica Kronika Niti vojna ni zaustavila spolnega izkoriščanja Ukrajink

Niti vojna ni zaustavila spolnega izkoriščanja Ukrajink

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropske policijske sile Europol so posredovale informacije o nedavnih aretacijah v španski Almerii, ker so zaradi siljenja v prostitucijo oz. izkoriščanja prostitucije aretirali 5 ljudi. Zgodba ima zanimivo narodnostno ozadje, saj je bil od peterice en Španec, dva Ukrajinca in dva Rusa, med 14 žrtvami pa so bile predvsem ženske iz Ukrajine in pa tudi iz sosednje Belorusije.
Niti vojna ni zaustavila spolnega izkoriščanja Ukrajink

Prizor med policijsko preiskavo kluba, najbrž tudi z eno od žrtev v ozadju (foto: europol.europa.eu)

Z Europola so najprej pojasnili, da je kriminalna združba delovala že od leta 2020, tako da je vojna v Ukrajini ni zaustavila. Žrtve so kriminalci iskali predvsem prek platform družbenih medijev, pri čemer so se predstavljali kot menedžerji v agenciji za zaposlovanje, ženske pa so vabili s ponudbami za delo hostes in voditeljskih vlog. Žrtve, večinoma Ukrajinke, pa tudi Belorusinje, so nato spolno izkoriščali v klubu v El Ejidu (Almería) v Španiji.

»Ko so bile v Španiji, so dobile navodila, naj zaprosijo za začasno zaščito zaradi vojne v Ukrajini. Po tem postopku so žrtve dobile dovoljenje za prebivanje v Španiji. Mladim ženskam so bile obljubljene ugodnosti za dovoljenje za delo, ki prihajajo s to zaščito. Vendar so jih osumljenci preslepili. Žrtve niso dobile nobene pogodbe o zaposlitvi in so bile nato izkoriščane v prostituciji,« piše v sporočilu za javnost Europola.

Hudodelska združba, v kateri so bili en Španec, dva Ukrajinca in dva Rusa, je v vsem tem času ustvarila velike nezakonite prihodke z izkoriščanjem velikega števila žensk. Žrtve so bile sicer nastanjene v treh domovih, katere je najela ista oseba, ki je vodila nočni klub. Tako so ženskam hkrati omejili gibanje, jim preprečevali pobeg in jih nadzorovali. Zaključno akcijo je izpeljala španska policija, Europol pa je že pred tem pomagal z informativno-analitično podporo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.