Naslovnica Svet & EU EU podpira afriško proizvodnjo cepiv

EU podpira afriško proizvodnjo cepiv

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije je včeraj prišla novica, da bo EU namenila 750 milijonov evrov za Afriški pospeševalnik proizvodnje cepiv, ki je pravkar začel delovati v Parizu. Ta znesek pa predstavlja le del skupnih naporov, da bi afriški proizvajalci že v bližnji prihodnosti pokrivali najmanj 60 % vseh potreb kontinenta.
EU podpira afriško proizvodnjo cepiv

Simbolični prizor škatle s cepivi (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

EU in njene države članice so napovedale, da bodo prispevale več kot 750 milijonov evrov v Afriški pospeševalnik proizvodnje cepiv (AVMA), ki je pravkar pričel delovati v Parizu. AVMA naj bi v naslednjem desetletju kupil več kot 800 milijonov odmerkov, proizvedenih v Afriki ter dodatno dopolnil obstoječo pobudo EU o proizvodnji in dostopu do cepiv, zdravil in zdravstvenih tehnologij v Afriki (MAV+).

S tem inovativnim instrumentom, ki ga je razvila mednarodna organizacija za izboljšanje dostopa do cepiv za najrevnejše države in posameznike ‘Gavi, Vaccine Alliance’ skupaj z Afriškimi centri za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa CDC), bo mogoče povečati predvidljivost povpraševanja po cepivih, izdelanih v Afriki. Hkrati tudi prispeval k ambiciji držav Afriške unije, da same proizvedejo vsaj 60 % cepiv.

AVMA naj bi že v naslednjih 10 letih odkupil več kot 800 milijonov odmerkov cepiv, proizvedenih v Afriki. Prav tako lahko izboljša pripravljenost in odziv na afriško pandemijo in izbruh ter podpira globalno zdravstveno varnost. Za te namene bo AVMA (angleško African Vaccine Manufacturing Accelerator) proizvajalcem dal na voljo več kot milijardo evrov kot način izravnave visokih začetnih stroškov in zagotavljanja povpraševanja.

Poleg tega bo pobuda diverzificirala nabor svetovnih dobaviteljev cepiv s ciljem, da vsaj 4 afriški proizvajalci cepiv vstopijo na globalni trg na trajnosten način. »Podpiranje proizvodnje cepiv ob hkratnem spodbujanju pravičnega dostopa do osnovnih zdravstvenih izdelkov, tehnologij in storitev primarnega zdravstvenega varstva je priložnost za doseganje več razvojnih ciljev in geopolitičnih prednostnih nalog, ki si jih delita EU in Afriška unija.

 Ti vključujejo ustvarjanje delovnih mest, diverzifikacijo globalnih vrednostnih verig in inovacije,« so pojasnili s Komisije EU in ob tem dodali, da bo, vključno s prispevkom AVMA, EU programu ‘MAV+’ v sodelovanju z afriškimi in mednarodnimi partnerji skupno namenila okrog 2 milijardi evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.