Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija se trudi glede mednarodnih okoljskih izzivov

Slovenska diplomacija se trudi glede mednarodnih okoljskih izzivov

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska diplomacija je pravkar podpisala Memorandum o mednarodnem okoljsko-razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Severne Makedonije, poleg tega pa je začela priprave na letošnjo Konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah COP 26.

Prizor s podpisa Memoranduma o slovensko-severnomakedonskem razvojnem sodelovanju (foto: gov.si)

 

Slovenska diplomacija je pravkar podpisala ‘Memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Severne Makedonije za obdobje 2020-2021′, ki predvideva izvedbo projektov v skupni vrednosti do 2.126.000 evrov. Prvi okoljski projekt bo izgradnja nove čistilne naprave za pitno vodo v občinah Kavadarci, Negotino in Rosoman, drugi pa bo izdelava projektne dokumentacije za ureditev zbiranja in čiščenja odpadnih komunalnih voda v naselju Trpejca pri Ohridu.

»Republika Severna Makedonija sodi med najpomembnejše partnerice slovenskega razvojnega sodelovanja. Slovenija je v zadnjih letih za razvojne projekte in programe v Severni Makedoniji namenila preko 20 milijonov evrov. Glede na obseg prejetih sredstev S. Makedonija ostaja druga največja prejemnica slovenske dvostranske razvojne pomoči. Razvojna pomoč S. Makedoniji je sicer pomemben del širše podpore Slovenije njenemu približevanju evroatlantskim integracijam,« so med drugim zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Skoraj istočasno pa je Minister za okolje in prostor Simon Zajc na vljudnostni obisk sprejel veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Sophie Honey. Osrednja tema njunega pogovora so bile priprave na Konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah COP 26, ki jo  bo letos v škotskem Glasgowu gostilo Združeno kraljestvo.

Sogovornika sta se strinjala, da bi morala letošnja konferenca zagotoviti ambicioznejše podnebne zaobljube sodelujočih držav. Slovenski minister pa je še spomnil, da bo moral biti prehod k podnebni nevtralnosti tudi socialno pravičen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.