Naslovnica Gospodarstvo Slovenija med luksuznimi trajnostnimi destinacijami in razpis za 1,2 milijona evrov

Slovenija med luksuznimi trajnostnimi destinacijami in razpis za 1,2 milijona evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz segmenta slovenskega turističnega gospodarstva sta v zadnjih dneh prišli dve novosti. Slovenska turistična organizacija (STO) je bila sprejeta v skupnost ‘Sustainability Community’ luksuznega globalnega združenja Virtuoso. Poleg tega je STO pravkar objavila 1,2 milijona evrov vreden razpis za promocijo vodilnih slovenskih turističnih destinacij na tujih trgih.

 

Sprejem v družino ‘Virtuoso Sustainability Community’ potrjuje pravilnost usmeritve Slovenije k trajnostnemu turizmu (foto: grad-otocec.com)

 

Združenje Virtuoso je prepoznavno globalno združenje na področju luksuzne, butične potovalno-turistične industrije. Tudi to združenje vse bolj poudarja razvoj zelenega oziroma trajnostnega turizma. Pred kratkim so ustanovili novo skupnost ‘Virtuoso Sustainability Community’, kjer se združujejo ponudniki, agenti in svetovalci, kateri razmišljajo ‘zeleno’. Slovenska turistična organizacija (STO) je lahko ponosna, da je bila med štirimi izbranimi nacionalnimi turističnimi organizacijami iz Evrope, ki so bile sprejete v to združenje. 

Razen STO so bile sprejete še švicarska, estonska in finska nacionalna turistična organizacija. »Med ponudniki (turistične organizacije, organizatorji potovanj, hoteli) je bilo sicer v skupnost izbranih 300 članov na globalnem nivoju, ki so ob prijavi morali izkazati izvajanje aktivnosti in doseganje ustreznih kriterijev trajnosti na področju kulturnega, ekonomskega in okoljskega razvoja turizma.

Pri pripravi prijave je STO izhajala iz nacionalnega in certifikacijskega programa Zelena shema slovenskega turizma, s katerim Slovenija celostno naslavlja trajnostni razvoj turizma. Pod krovno znamko Slovenia Green v shemi združujemo že skoraj 100 destinacij in ponudnikov, ki živijo trajnost na vsakem koraku,« so pojasnili na STO. Med lokalnimi ponudniki je bil kot ‘on-site’ partner v skupnost izbran tudi slovenski organizator potovanj Luxury Slovenia, sicer pa je bilo v skupnost sprejetih 450 strokovnjakov z vsega sveta, največ iz ZDA in Kanade.

STO je pravkar objavila tudi javni razpis za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe na tujih trgih v letu 2020. Razpis je namenjen vodilnim slovenskim turističnim destinacijam, njegov cilj pa je krepitev promocije ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji, s poudarkom na pospeševanju digitalne promocije na tujih trgih. STO želi s sofinanciranjem podpreti promocijske aktivnosti 35 vodilnih slovenskih destinacij, opredeljenih v ‘Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021‘, v skupni vrednosti 1.200.000 evrov.

Delež sofinanciranja vseh vodilnih destinacij je enoten in znaša 70 % vseh upravičenih stroškov, vir sredstev financiranja projektov pa bodo prejeta namenska sredstva turistične takse.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.