Naslovnica Slovenija Sanacija in previdnost po vetrolomu, napoveduje se še več podobnih ujm

Sanacija in previdnost po vetrolomu, napoveduje se še več podobnih ujm

Avtor: Spletno Uredništvo

Marsikje po Sloveniji so včeraj ocenjevali škodo po vetrolomu, ki je prizadel predvsem severne in severovzhodne predele države ter na Koroškem zahteval tudi smrtno žrtev. Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so skupaj z uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije pripravili prvo analizo stanja po neurju, po katerem škoda le ni bila tako velika, kot je bilo sprva pričakovati. Zaradi globalnih podnebnih sprememb pa se v prihodnje obeta še več podobnih naravnih nesreč. 

 Sanacija in previdnost po vetrolomu napoveduje se še več podobnih ujm

Sanacija v zadnjem vetrolomu prizadetih slovenskih gozdov je že stekla (foto: gov.si)

 

Ob ogledu poškodovanih gozdov na Kranjskem in Celjskem so predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije ugotovili, da so bile prve napovedi o velikanski škodi pretirane, saj škoda v gozdovih le ni tako huda. Med Brnikom in Kranjem naj bi bila škoda v gozdovih še največja, na Celjskem pa je manjšega obsega. Sicer so se pristojne službe takoj lotile čiščenja prometnih poti in odstranjevanja podrtih dreves.

V drugi fazi bodo morali lastniki gozdov še pred prihodom pomladi pohiteti s sanacijo škode, saj v pomladanskem času drevesa lahko napadejo podlubniki. Pri tem bodo lahko izkoristili državna finančna sredstva za obnovo gozdov, ki so trenutno še na voljo. Prva ocena MKGP je, da je na območju Gorenjske padlo za okoli 70.000 kubičnih metrov drevja, medtem ko je skupna ocena količine padlega drevja v zadnjh dneh za območje celotne Slovenije narasla na 140.000 kubičnih metrov.

Vse pristojne službe, na čelu z ministrico MKGP, Aleksandro Pivec pa opozarjajo na previdnost in varnost na delu pri odpravljanju posledic vremenske ujme. Marsikje po Severovzhodu države je prišlo do škode na zasebnih objektih, predvsem na strehah. Zato jih že od ponedeljka sanirajo, prav delo na višini pa zahteva dodatne varnostne ukrepe. Na žalost lahko zaradi segrevanja ozračja planeta tudi v Sloveniji v prihodnosti pričakujemo še več podobnih ujm

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.