Naslovnica Gospodarstvo Slovenija se je predstavila na azijsko-oceanski turneji

Slovenija se je predstavila na azijsko-oceanski turneji

Avtor: Spletno Uredništvo

Skupna delegacija slovenskega turističnega gospodarstva je minule dni opravila daljšo delovno turnejo po več državah Azije in Ocanije. Obiskali so Olimpijske igre, Novo Zelandijo, Japonsko in Avstralijo ter tri rastoče države, ki so bile del nekdanje Sovjetske zveze. Bogata slovenska kultura, odlična gastronomija in zdraviliški turizem postajajo zanimivi tudi za najbolj oddaljne trge.  

sto kurenti Tujce predvsem zanima, kaj vrhunskega naša država lahko ponudi sodobnemu turistu (foto: slovenia.info) 

 

Predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO) in slovenskega turističnega gospodarstva so se udeležili promocijskih dogodkov v Južni Koreji, Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Tokiju, Kazahstanu, Azerbajdžanu in Gruziji, na katerih so prejšnji teden predstavljali našo državo kot privlačno butično, v trajnostni razvoj usmerjeno destinacijo. Večina obiskanih držav se lahko pohvali z veliko kupno močjo, vsaj kar se morebitnih obiskovalcev Slovenije tiče.  

»Po promocijsko intenzivnem februarju smo se s predstavitev Slovenije in njene turistične ponudbe vrnili z dobrimi občutki. Turistične agente in organizatorje potovanj ter medije so zanimali predvsem produkti, kot so aktivne počitnice, adrenalinski športi, gastronomija, kultura itd. Navdušeni so bili nad tem, da lahko na majhnem prostoru doživijo veliko. Na trgih Azije, Avstralije in Nove Zelandije zagotovo obstaja potencial za pridobitev gostov z višjo kupno močjo, podaljševanje njihove dobe bivanja in za prihode čez celo leto, tudi v povezavi s sosednjami državami. Pozitivno razpoloženje je bilo čutiti tudi med slovenskim gospodarstvom, katerega prve ocene so, da lahko pričakujemo porast prihodov gostov s teh trgov,« je intenzivno promocijo Slovenije v prejšnjem tednu strnila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Za slovensko delegacijo so bila dragocena tudi srečanja z vodilnimi sorodnimi inštitucijami, kot je Turizem Nova Zelandija. Z direktorjem TNZ marketinga Renejem de Monchyjem je direktorica izmenjala izkušnje in se pogovorila o izzivih, s katerimi se srečujejo na področju znamčenja, marketinga in upravljanja destinacij. “Strinjala sva se, da imata obe državi odlični znamki – I FEEL sLOVEnia in 100% Pure New Zealand – temelječi na podobnih vrednotah, izjemni naravni danosti in trajnostni usmeritvi v turizem. Obe državi pa se soočata z izzivi destinacijskega upravljanja v luči visoke rasti turizma,” je dodala Maja Pak. 

Med olimpijskimi igrami v Pjongčangu potekajo v Slovenski hiši številna srečanja in predstavitve – tudi 40 turističnih agentov in predstavniki različnih medijev, kot so Travie, Korean Economic Daily, Goon, Korean Travel News, se je v njej sestalo s predstavniki Slovenske turistične organizacije in slovenskega turističnega gospodarstva. Južnokorejskemu trgu so predstavljali Slovenijo kot privlačno zeleno, aktivno, zdravo destinacijo. Prijeten ambient Slovenske hiše in slovenska kulinarika sta pripomogla k dodatnemu dobremu vzdušju, ki ga je popestril tudi obisk slovenskih športnih junakov.

STO je predstavitev slovenskega turizma na Daljnem Vzhodu nagradila še z delavnico v Japonski. 55 japonskih turističnih agentov in predstavniki medijev, kot so Wing Daily, Travel Journal, Globetrotter, so pokazali povečano zanimanje za obisk Slovenije kot samostojne destinacije med produkti pa za vinsko ponudbo, čebele in zdraviliški turizem. Povečano zanimanje za slednje so naši predstavniki na japonskem trgu zaznali prvič. Presenetljiva za ta trg so bila tudi številna vprašanja v zvezi z Ano Roš, najboljšo globalno kuharsko mojstrico 2017.

»Pričakovanja za oba trga so visoka, to so gostje, ki si jih v Ljubljani želimo in jih pričakujemo. Gre tako za skupinske kot individualne goste, prihajajo tudi zunaj sezone; zaznavamo, da imajo vse višjo potrošnjo, prav tako se viša zahtevnost njihovega povpraševanja. Tako v Pjongčangu kot Tokiu je bilo veliko zanimanja za praznični decembrski čas, gastronomijo in programe za mladoporočence,« je ob zaključku predstavitev dejala mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji so v sodelovanju Slovenske turistične organizacije s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva prejšnji teden potekali različni dogodki s ciljem predstavitve Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave destinacije, usmerjene v trajnostni razvoj, ki nudi vrhunsko kulinariko in bogato kulturo zahtevnemu gostu, ki išče 5-zvezdična doživetja. Namen dogodkov, ki so bili dobro obiskani – samo delavnic za ključne agente in organizatorje potovanj ter medije v Melbournu, Geelongu, Sydneyju in Aucklandu se je udeležilo prek 350 ljudi – je bil krepiti prihode in prenočitve turistov iz obeh držav, saj je zanje značilna največja potrošnja in daljše bivanje v Sloveniji med vsemi gosti s čezoceanskih trgov.

»Oba trga se ‘na prvo žogo’ zdita zelo oddaljena, vendar ne smemo pozabiti, da so tam gostje z veliko kupno močjo. Letno potuje približno 11 milijonov Avstralcev in 2 Novozelandcev. Naš cilj je, da jih na njihovi poti po Evropi zadržimo čim dlje v Sloveniji in da iz dosedanjih 1,8 dneva bivanja pridemo na vsaj 3 dni ali več. Turistična ponudba v Sloveniji je zelo raznovrstna za majhen teritorij, kar nam daje prednost pred marsikatero drugo državo. Bo pa treba konstantno delati na kvaliteti turističnih storitev, saj so to zahtevni in tudi zelo zabavni turisti,« je pojasnil Viljam Kvalić iz agencije Happy Tours. 

Slovenski turizem se je pred dnevi tudi na enem svojih najpomembnejših trgov, na borzi BIT Milano. Na njej se je v organizaciji Slovenske turistične organizacije predstavilo 21 slovenskih podjetij. Med 11. in 13. februarjem je na borzo prišlo 46.000 obiskovalcev in 1.500 tujih kupcev iz 79 držav, ki so s ponudniki sklenili več kot 15.000 vnaprej dogovorjenih sestankov. Slovenska stojnica je bila vse dni zelo oblegana, saj so poleg pestre in bogate ponudbe za še večjo pozornost poskrbeli bučni kurenti, ki so bili prava atrakcija, ki je poskrbela za veliko selfijev in fotografij.

Med 13. in 17. februarjem so v kazahstanskem Almatiju, azerbajdžanskem Bakuju in gruzijskem Tbilisiju potekale tradicionalne delavnice B2B Luxury & MICE v organizaciji mednarodnega podjetja TMI, specialista za turizem in destinacijski marketing na področju Rusije in držav nekdanje Sovjetske zveze.

Slovenija je bila država partnerica na teh dogodkih Slovenija, predstavitev v organizaciji STO pa so se udeležila podjetja Renee Tours, Grand hotel Sava, turistična agencija Palma, LifeClass Hotels & Spa in Rimske Terme. Slovenija, katere ponudba je bila zaradi partnerstva dogodkov še dodatno izpostavljena, se je predstavila kot zelena, aktivna in zdrava dežela s ključnim produktom zdraviliškega turizma. Dogodkov se je udeležilo prek 200 lokalnih turističnih agentov in operaterjev ter mediji, so sporočili s STO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.