Naslovnica Gospodarstvo Slovenija na globalni turistični borzi v Londonu

Slovenija na globalni turistični borzi v Londonu

Avtor: Spletno Uredništvo

V Londonu te dni poteka najpomembnejša turistična borza na angleških tleh – WTM London 2018, ki pa je pomembna tudi v svetovnem merilu. Slovenija se tokrat predstavlja z osrednjo dvoletno tematiko kulturnega turizma, dogodka pa se udeležuje kar 36 slovenskih podjetij in inštitucij.

Slovenija se britanski in globalni turistični strokovni javnosti predstavlja kot destinacija za 5-zvezdična doživetja, še posebej na področju kulture (foto: Andrej Tarfila/STO)

 

Slovenija se bo te dni tradicionalno predstavila na globalni turistični borzi WTM London, enem najpomembnejših mednarodnih dogodkov v svetu turizma. Na 176,5 m2 velikem slovenskem razstavnem prostoru se bo pod osrednjo dvoletno tematiko kulturnega turizma pojavilo kar 36 podjetij in inštitucij. Poudarek letošnje predstavitve bo na naši deželi kot butični destinaciji za doživetja na področju kulturnega turizma.

»Slovenski turizem kljub izjemni rasti, ki je bistveno nad povprečjem EU, še vedno ohranja prenekatero priložnost za izboljšavo. Te vidimo predvsem v optimizaciji delovanja državnih hotelov, zagotavljanju kakovostnih kadrov in pa na ravni povezovanja turističnih ponudnikov, destinacij, produktov. Slednjega je trenutno bistveno premalo za oblikovanje zares kakovostne 5-zvezdične ponudbe. Naravne danosti Slovenije nam namreč omogočajo, da gostom prav vsak dan v letu zagotovimo zeleno, aktivno in zdravo doživetje.

Država naredi ogromno na gradnji ugleda Slovenije kot turistične destinacije ter na promociji na tujih trgih, zato pričakujem, da bo naslednji korak naredil teren. Smo v evropskem letu kulturne dediščine. To je izjemna priložnost, da izkoristimo kapital, ki ga imamo. Naše drugo največje mesto Maribor, je namreč leta 2012 nosilo naziv Evropsko prestolnica kulture. Maribor se tako mora povezati z ostalimi evropskimi prestolnicami kulture in skupaj z njimi tvoriti edinstven turistični produkt. Od tega lahko pridobi celotna Slovenija, predvsem iz naslova obiskov tistih gostov, ki prihajajo iz oddaljenih trgov in Slovenijo obiščejo zgolj na kratko,« je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), pa je izpostavila: »Slovenija se na letošnji turistični borzi WTM v Londonu predstavlja kot destinacija za edinstvena doživetja na področju kulturnega turizma. WTM kot ena najpomembnejših in globalno odmevnih borz pomeni edinstveno priložnost za utrjevanje obstoječih in ustvarjanje novih poslovnih priložnosti ter povezovanje s turističnim gospodarstvom v Združenem kraljestvu in širše.

Britanski gostje cenijo avtentičnost naše dežele, povezanost z lokalnimi ponudniki, pristnost doživetij, stik z naravo in odmik od masovnega turizma. Od januarja do konca avgusta smo v Sloveniji zabeležili za 27 odstotkov več britanskih gostov kot v enakem obdobju lani, kar je med drugim tudi rezultat številnih aktivnosti, ki jih STO izvaja na tem pomemben emitivnem trgu.« 

Slovenska turistična organizacija je nominirana za nagrado WTM International Travel & Tourism Awards v kategoriji »Best in Wellness«. Glavni partner nastopa na slovenskem razstavnem prostoru je Ljubljanski grad s privlačno in kreativno izvedbo predstavitve kopije zmaja z zmajskega mostu ter bogatega animacijskega umetniškega programa. Ljubljanski grad s povezovanjem bogate kulturne dediščine ter privlačnih turističnih produktov uspešno nagovarja sodobnega turista, ki išče avtentična kulturna doživetja.

Danes (v torek, 6. novembra) bo na slovenskem razstavnem prostoru potekalo srečanje med predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva ter predstavniki britanskih in globalnih organizatorjev potovanj ter globalnih medijev. Srečanje bo potekalo ob pogostitvi izbranih gastronomskih jedi, ki jo pripravlja priznani slovenski kuharski mojster Igor Jagodic. Obiskovalci se bodo lahko fotografirali s tradicionalno oblečenimi liki iz slovenske zgodovine in tekmovali za bogate nagrade z najboljšo objavo na twitterju.

Razglašen bo tudi zmagovalec za najboljši članek o Sloveniji 2018. Na slovenskem razstavnem prostoru se sicer letos predstavljajo naslednji slovenski turistični ponudniki in institucije: ABC, Activity Break, Adria Airways, Agencija Van Gogh Maribor, Bananaway, Belmondo Travel, Blejski grad, Bohinj Eco Hotel, Britannia Tours Btravel sports, Fabula Tours, GIZ Golf Slovenia, Golte Happy Tours in Hit Alpinea Hoteli. 

Poleg njh so prisotni tudi Hotel Cubo (Cubo Group), Hotel Jelovica Bled, Hotel Jezero, Hotel Park Urban&Green, Julijske Alpe, JZ Ljubljanski grad, Kobilarna Lipica, Kompas, M tours Bled, Palma, Park Postojnska jama, Promet T&T, Roundabout Travel, Sava Turizem, Slovenska Istra, Terme Olimia, Turistična zveza TIC Nova Gorica, Turizem Ljubljana, Union hoteli, Vipavska dolina in Zavod za turizem Maribor–Pohorje.

Z STO so dodali še, da se bodo globalne turistične borze in spremljevalnih dogodkov kot so strokovna predavanja o trendih v mednarodni potovalni industriji, tehnološka konferenca Travel Forward ter tako imenovanih Speed Networking dogodkov s turističnimi agenti in vplivneži na družbenih omrežjih udeležili tudi njihovi predstavniki. Tudi v letošnjem letu namreč STO beleži velik interes za poslovna srečanja z različnimi deležniki z vsega sveta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.