Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je na sodišče EU vložila tožbo zaradi Terana

Slovenija je na sodišče EU vložila tožbo zaradi Terana

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da je slovensko Državno pravobranilstvo na Splošno sodišče EU vložilo tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegirane uredbe Komisije v zadevi »Teran«. V postopku po tožbi Slovenijo zastopata Državno pravobranilstvo RS in odvetnik dr. Roland Knaak. Minister mag. Dejan Židan je ob tem poudaril, da je pravica do zaščite del evropskega pravnega reda in bo naredil vse, da se le tega spoštuje.Vino Teran CroatiaTožbe zaradi poimenovanja izdelkov, značilnih za določena geografska območja, si v EU kar sledijo (vir slike: wipipedia.org)

Slovenija je vložila tožbo, ker meni, da je izpodbijana uredba iz več razlogov nezakonita in ker bo njena uporaba povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce Terana. Odobritev izjeme, ki omogoča hrvaškim pridelovalcem označevati sorto Teran na vinih pridelanih v Hrvaški Istri, je za potrošnike  zavajajoče, ker lahko zmotno menijo, da gre za isti vrsti vina.

Slovenija je pri sprejemanju izpodbijane uredbe izpostavila tudi številne pomisleke glede postopka njenega sprejemanja, zlasti ob upoštevanju dejstva, da bi bilo treba vprašanje dodelitve morebitne izjeme rešiti v času predpristopnih pogajanj Hrvaške. Na vloženo tožbo bo lahko Komisija podala odgovor, nanj pa bo Slovenija imela možnost podati repliko, ki ji lahko sledi replika Komisije.

Po koncu pisnega dela postopka bo pričet še ustni del, ki obsega obravnavo. Postopek s tožbo Slovenije se bo zaključil z razglasitvijo sodbe Splošnega sodišča EU, zoper katero je možna pritožba na Sodišče EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.