Naslovnica Slovenija Slovenija in Svetovni dan čebel

Slovenija in Svetovni dan čebel

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po svetu in še posebej pri nas v Sloveniji obeležuje ‘Svetovni dan čebel’. Slovenija je namreč odigrala ključno vlogo, da je Organizacija združenih narodov ta dan razglasila za praznik. Obeležitev bo minila v znamenju ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za celotno človeštvo.
Slovenija in Svetovni dan čebel

Čebele na delu (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MGTP) so spomnili, da je bila proglasitev ‘Svetovnega dne čebel’ plod skupnih naporov Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), Republike Slovenije, Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) ter širše mednarodne mreže držav in organizacij, kot je na primer Mednarodna zveze čebelarskih organizacij – Apimondie.

»Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene,« so pojasnili s ČZS in v sklopu tokratnega ozaveščanja javnosti navedli celo vrsto aktivnosti, s katerimi v Sloveniji pomagamo čebelam.

To so sajenje avtohtonih medovitih rastlin (seznam je na voljo na spletnih kanalih ČZS), ohranjanje travnikov z večjo pestrostjo rastlin, košnja cvetočih rastlin po cvetenju, nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih, odstop primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel, zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov in mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi.

Sicer je bila osrednja obeležitev ‘Svetovnega dne čebel’ danes v Celju, potekala pa je v okviru tradicionalnega Čebelarskega praznika. Velja dodati, da bo v sredo v Kristalni dvorana Predsedniške palače v Ljubljani na vrsti še podelitev 3. nagrade Zlata Čebela, ki bo letos podeljena za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.