Naslovnica Trendi Rubrika Lahko branje je najnovejša pridobitev javnega servisa RTV Slovenija

Rubrika Lahko branje je najnovejša pridobitev javnega servisa RTV Slovenija

Avtor: Spletno Uredništvo

RTV Slovenija še naprej izpolnjuje svojo vlogo servisa za prebivalstvo in sicer ne le z odmevnimi raziskovalnimi novinarskimi oddajami, ampak so pravkar na portalu Dostopno.si naredili korak naprej k zagotavljanju informacij za vse državljane v čim bolj enostavni obliki. Pripravili so namreč posebno rubriko, imenovano ‘Lahko branje’.

 Rubrika Lahko branje je najnovejša pridobitev javnega servisa RTV Slovenija

Za novost, ki bo olajšala življenje marsikomu, je poskrbel Mulitmedijski center RTV SLovenija (foto: Laky/commons.wikimedia.org)

 

V sodobni poplavi informacij se marsikdo zelo težko znajde, še posebej pa je težko za določene skupine ljudi, ki imajo že sicer težave z branjem. Zato so pri RTV Slovenija pomislili nanje in svojo zakonsko vlogo informacijskega servisa za vso slovensko prebivalstvo dopolnili  z novo rubriko ‘Lahko branje’ na spletnem mestu Dostopno.si. Na tem portalu sicer MMC RTV SLO že od leta 2014 pripravlja posebne vsebine, Lahko branje pa je le zadnja novost v ponudbi.

“Rubrika je namenjena ljudem, ki imajo težave pri branju, to so na primer osebe z disleksijo, osebe z motnjo v duševnem razvoju, osebe z motnjo avtističnega spektra, tudi osebe z demenco in še številni drugi. Bistvo besedil, napisanih v tehniki lahkega branja, je, da so vsebinsko in jezikovno preprostejša in lažje razumljiva. Tudi oblikovno so dostopnejša, saj teksti niso tako gosti in strnjeni, vsebina pa je dopolnjena tudi s slikovnim gradivom,” so pojasnili z RTV.

Spletni portal Dostopno.si je sicer narejen tako, da v skladu z mednarodnimi standardi spletne dostopnosti omogoča enostaven dostop do informacij osebam, ki se spopadajo z različnimi zdravstvenimi omejitvami – gluhim, naglušnim, slepim, slabovidnim, starejšim, invadlidom…. Tam objavljajo vsebine s področja življenja, pravic, dela in vključevanja v družbo oseb z invalidnostjo, obenem pa je to spletno mesto tudi arhiv za vse radijske in televizijske oddaje s sorodno tematiko. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.