Naslovnica Šport Roza majica je zapustila Giro, Polanc je moral končati kariero

Roza majica je zapustila Giro, Polanc je moral končati kariero

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnji 24 urah so se zvrstile tri pomembne kolesarske novice. Prva je bila izjemno zanimiv razplet včerajšnjega kronometra na Dirki po Italiji, druga je bila odstop zmagovalca te etape in vodilnega na dirki Remca Evenepoela zaradi Covida, tretja pa nepričakovan konec kariere za Jana Polanca – zaradi težav s srcem.
Roza majica je zapustila Giro, Polanec je moral končati kariero

Jan Polanec je v karieri zmagal tudi na dveh etapah Dirke po Italiji (foto: uaeteamemirates.com)

Ljubitelji kolesarstva so včeraj spremljali izjemno zanimivo 9. etapo dirke po Italiji, 35 km dolg povsem ravninski kronometer s ciljem v Ceseni. Mnogi so pričakovali zmago Remca Evenepoela z ogromnim naskokom, a je slednji na koncu prehitel Gerrainta Thomsa za sekundo in Thea Geoghegan Harta (oba Ineos Granadiers) za 2 sekundi. Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil šesti, zaostal je le za 17 sekund, pri tem pa je ves zaostanek nabral že pred prvim merjenjem vmesnega časa.

Po dirki je Roglič sam povedal, da običajno na preizkušnjah na čas starta počasneje in je zato na koncu hitrejši. Zmagovalec Evenepoel (Soudal Quick Step) pa je po lastnih besedah naredil napako, da je začel prehitro in mu je nato po vsej trasi malce zmanjkovalo moči. Zato s svojo vožnjo sploh ni bil zadovoljen, pa čeprav je zmagal etapo, hkrati oblekel roza majico vodilnega v skupnem seštevku Gira in obenem tudi povišal prednost pred vsemi zasledovalci.

Sledil pa je pravi šok, saj je okrog 22.30 prišlo obvestilo, da je Remco Evenepoel pozitiven na okužbo s Covidom 19, zato zapušča Dirko po Italiji. Kar je nenavadno, je dejstvo, da je Belgijec takoj zapustil prizorišče, čeprav ni kazal simptomov bolezni, čeprav je bil pozitiven le na enem testu in čeprav je bil danes na vrsti prosti dan. Italijanski mediji se vsi po vrsti sprašujejo, zakaj se mu je tako mudilo z odstopom in zakaj v ekipi niso počakali do danes.

Če je sreča tokrat začasno zapustila Evenepoela, pa se je usoda dokončno poigrala s slovenskim kolesarjem Janom Polancem. Ekipni tovariš Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Team Emirates je moral namreč danes končati športno kariero, potem ko so pozimi med rutinskim zdravniškim ugotovili, da njegovo srce ne deluje pravilno. Po nadaljnjih specialističnih pregledih je postalo jasno, da je tveganje za Jana (zaradi naporov v vrhunskem kolesarstvu) pač preveliko.

»Očitno ni tako, kot sem upal, da bom končal kariero kolesarja, a ko pogledam nazaj, mislim, da sem lahko zelo srečen. V profesionalnem kolesarstvu sem že 10 let in z ekipo UAE Team Emirates od samega začetka svoje kariere in sem z njimi delil nekaj neverjetnih trenutkov. Upam, da bom še naprej v tej družini v določeni vlogi na poti, ki je pred nami,« je v sporočilu za javnost med drugim povedal Jan Polanc, ki se je zahvalil ekipi in svoji družni.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.