Naslovnica Svet & EU Razplet filmskega festivala LUX 2023 prvič v Parlamentu EU

Razplet filmskega festivala LUX 2023 prvič v Parlamentu EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta so sporočili, da bo zmagovalec Nagrade občinstva filmskega festivala LUX letos prvič razglašen na posebni javni slovesnosti v bruseljskem poslopju Evropskega parlamenta in sicer bo svečanost na sporedu 27. junija.
Razplet filmskega festivala LUX 2023 prvič v Parlamentu EU

Plakat s simbolom nagrade občinstva festivala LUX (foto: FB LUX Audience Award)

Nagrado, ki so jo prvotno imenovali ‘Filmska nagrada LUX’, je leta 2007 ustanovil Parlament EU. Prek te nagrade so želeli promovirati evropske filme višje umetniške kakovosti, ki hkrati odražajo kulturno raznolikost sveta in se dotikajo pomembnih aktualnih tem, kot so demokracija, človekove pravice, enakost, (ne)diskriminacija, človeško dostojanstvo vključenost, strpnost, pravičnost, solidarnost…

Zmagovalca nagrade LUX vsako leto skupaj izberejo poslanci Parlamenta EU in širša javnost s svojim ocenjevanjem, pri čemer vsaka stran prispeva k 50 odstotkom končnega rezultata. Državljani EU so bili povabljeni, da si filme ogledajo na spletni strani nagrade LUX in jih ocenijo do 12. junija 2023. Podelitev nagrad pa bo nato 27. junija ob vrsti 18. uri v dvorani Parlamenta EU v Bruslju.

»Pet filmov, nominiranih za nagrado 2023, je ‘Alcarràs’ Carle Simón (Španija, Italija), ‘Burning Days’ Emina Alperja (Turčija, Francija, Nemčija, Nizozemska, Grčija, Hrvaška), ‘Close’ Lukasa Dhonta (Belgija, Francija, Nizozemska), ‘Triangle of Sadness’ Rubena Östlunda (Švedska, Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo) in ‘Will-o’-the-Wisp’ Joãa Pedra Rodriguesa (Portugalska, Francija),« so še spomnili v sporočilu za javnost.

Od leta 2020 Evropsko filmsko nagrado občinstva LUX podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija v sodelovanju z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas, letos pa so se za javno nagraditev v prostorih Parlamenta EU odločili zaradi velikega zanimanja javnosti in rekordnega številu spletnih ocen filmov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.