Naslovnica Slovenija Državna tekmovanja v prvi pomoč za šolarje, dijake in študente

Državna tekmovanja v prvi pomoč za šolarje, dijake in študente

Avtor: Spletno Uredništvo
Letos je državna preverjanja znanj prve pomoči za osnovnošolce, dijake in študente gostil Koper, na tekmovanju pa so se v svojih kategorijah najbolj izkazali predstavniki UL Zdravstvene fakultete Ljubljana, Srednje zdravstvene šole Ljubljana in OŠ Šempeter v Savinjski dolini.
Državna tekmovanja v prvi pomoč za šolarje, dijake in študente

Dijaške ekipe na odru v koprski Taverni – slikovitem občinskem prireditvenem prostoru (foto: RKS/Aleš Černivec)

Koper je v zadnjih dneh gostil predstavnike slovenskih visokošolskih zavodov, srednjih in osnovnih šol, ki so se pomerili v državnem preverjanju s področja nudenja prve pomoči.  Najprej so se z nalogami spopadli študenti šestih visokošolskih zavodov. Na koncu so se najbolj izkazali študenti Zdravstvene fakultete Ljubljana, druga so bili predstavniki Medicinske fakultete Maribor I, tretja pa je bila Ekipa prve pomoči RKS – OZ Ajdovščina.

Kar je precej presenetljivo, pa je dejstvo, da je bilo to šele prvo tovrstno tekmovanje za kategorijo študentov. Drugi so bili na vrsti dijaki, ki so se prav tako kot študenti pomerili na petih poligonih (dve različni delovni nesreči, nesreča med otroško igro, nesreča med kopanjem in prometna nesreča). Zmagala je ekipa Srednje zdravstvene šole Ljubljana, druga je bila Srednja šola in gimnazija Kočevje, tretja bo Ekonomska šola Ljubljana.

Tudi srednjih šol je bilo enako kot viskošolskih zavodov letos na tekmovanju prisotnih 6, največ pa je bilo osnovnih šol in sicer se je tekmovanja udeležilo kar 14 ekip. Šolarje je najprej čakalo teoretično preverjanje znanja in nato še vseh 5 pripravljenih scenerijev nesreč. Vmes so spoznavali sistem zaščite in reševanja ter pomen dela gasilcev, gorskih in jamarskih reševalcev, Civilne zaščite, radioamaterjev, policistov in Rdečega križa.

Na koncu je drugo leto zapored zmagala OŠ Šempeter v Savinjski dolini, druga je bila OŠ Vavta vas, tretja pa OŠ Zbora odposlancev Kočevje. Državna preverjanja znanj prve pomoči so bila na sporedu v Tednu Rdečega križa, ki je letos potekal pod sloganom ‘Vse, kar delamo, delamo #izsrca’, kar so pokazali in dokazali številni prostovoljci, ki so se odzvali in tri dni pomagali ter sodelovali na državnih preverjanjih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.