Naslovnica Šport Ljubitelji košarke želijo KZS čim več novih trofej v vitrinah

Ljubitelji košarke želijo KZS čim več novih trofej v vitrinah

Avtor: Spletno Uredništvo
Pojutrišnjem, oziroma v nedeljo, 15. januarja, Košarkarska zveza Slovenije praznuje rojstni dan. V letu, ko Slovenija gosti žensko Evropsko prvenstvo in moška reprezentanca odhaja na Svetovno prvenstvo v jugovzhodno Azijo, KZS praznuje spoštljivih 73 let obstoja. Ljubitelji košarke pa ji ob prazniku želijo vse najboljše – predvsem v obliki vrhunskih tekmovalnih uspehov.
Ljubitelji košarke želijo KZS čim več novih trofej v vitrinah

Slovenske košarkarice bodo junija na domačem EP zagotovo dale vse od sebe (foto: FB KZS/kzs.si)

S Košarkarske zveze Slovenije (KZS) so najprej spomnili, da je 15. januarja 1950 na ljubljanskem Taboru potekala ustanovna skupščina zveze in da so bili so-ustanovitelji KZS Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit, Miran Počkar ter Tine Benedičič, ki je hkrati postal tudi prvi predsednik samostojne KZS.

»Triinsedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 149 registriranih klubov oziroma društev. V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U14 pa vse do članske kategorije pravico nastopa 6.370 domačih igralcev in igralk ter 164 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 47.853, tujcev pa 1.997.

V košarki 3×3 ima izdano tekmovalno licenco 451 igralcev. V štirih moških članskih ligah nastopa 60 moštev, v enotni ženski ligi pa osem ekip,« so še med drugim dodali s KZS. Sicer se reprezentančnih, klubskih in uspehov posamičnih slovenskih košarkarjev tokrat niso posebej dotaknili, so pa omenili oba tekmovalna vrhunca, ki čakata slovensko reprezentančno košarko v  koledarskem letu 2023.

V mesecu juniju bo namreč Slovenija gostila letošnje žensko Evropsko prvenstvo za članice, kjer vsi upajo na doslej najvišjo uvrstitev naših deklet. Zadnje dni meseca avgusta in prve dni septembra pa bo na sporedu še moško Svetovno prvenstvo, ki ga bodo v jugovzhodnem delu azijskega kontinenta skupaj gostile države Filipini (Manila), Indonezija (Džakarta) in Japonska (Okinava).

Slovenski ljubitelji košarke pa KZS za njen rojstni dan složno želijo, da bi bile njene vitrine do konca leta bogatejše za kakšno novo prestižno trofejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.