Naslovnica Kronika Reševalci iz zraka so od začetka meseca posredovali že petkrat

Reševalci iz zraka so od začetka meseca posredovali že petkrat

Avtor: Spletno Uredništvo
Poletna sezona obiskovanja gora se še ni niti dobro začela, letalska enota Policije pa je kljub vsem opozorilom s strani Planinske zveze Slovenije samo od začetka meseca junija morala opraviti že 5 reševanj iz zraka.
Reševalci iz zraka so od začetka meseca posredovali že petkrat

Prizor z letošnjega množičnega velikonočnega reševanja po plazu na Mali Mojstrovki (foto: grzs.si)

S slovenske Policije so pojasnili, da je njena zračna enota morala s helikopterjem v prvo od doslej že petih reševalnih akcij tekočega meseca že 2. junija. Tedaj je na Gradiški Turi plezalec padel s stene, sledilo pa je iskanje iz zraka, po katerem so ga zatem žal našli mrtvega. Že dan kasneje pa si je na planinski poti med Raduho in Solčavo pri zdrsu poškodovala nogo nemška planinka, tako da je bila spet potrebna pomoč reševalcev.

Zadnji konec tedna pa so se zgodile tri nesreče. Minuli petek se je pri delu v gozdu na območju Cerkna resneje poškodoval moški, istega dne pa je na planinski poti na Konjskem prevalu proti dolini Krme drugemu pohodniku zaradi neustrezne opreme zdrsnilo na snegu in se je tudi on tako poškodoval, da je bila potrebna zračna pomoč. »Pri še eni poškodbi zaradi zdrsa s hujšo poškodbo noge je ekipa včeraj posredovala tudi na Rdečem robu nad Tolminom.

Gre za pot, ki ni obljudena. Zato je imela pohodnica srečo v nesreči, da jo je opazil naključni mimoidoči in ji pomagal, vendar se je moral za klic v sili zaradi slabega telefonskega signala tudi sam najprej spustiti precej nižje. Po klicu se je vrnil do nje in počakal na helikoptersko ekipo, ki se je do kraja prebijala v zelo spreminjajočih razmerah in skozi ‘luknje’ v oblakih,« so o tem primeru, ki bi se lahko končal precej  bolj tragično, povedali policisti.

Policija ugotavlja, da trenutno največjo nevarnost za pohodnike v gorah predstavljajo predvsem padci, zdrsi, odlomi skal in podcenjevanje nevarnosti. Poleg tega so razmere v slovenskih gorah na nekaterih krajih še povsem zimske, medtem ko so se v zadnjih dneh marsikje razbesnele tudi močne nevihte.

Vsekakor pa je izjemno pomembno, da pohodniki v gore ne hodijo sami, ampak vsaj v dvoje, da so pozorni na vreme in na vsako morebitno padanje skal ter da turo vedno zaključijo, ko je še svetlo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.