Naslovnica Slovenija Remont NEK je bil po 30 dneh uspešno zaključen

Remont NEK je bil po 30 dneh uspešno zaključen

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost je potrdila, da je bil prvi remont v podaljšani življenjski dobi Nuklearna elektrarne Krško uspešno zaključen. Po 30 dneh remonta je tako spet nuklearka pričela pošiljati energijo v slovensko električno omrežje.
Remont NEK je bil po 30 dneh uspešno zaključen

En od notranjih prostorov v Nuklearni elektrarni Krško (foto: nek.si)

Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) je že pred remontom pregledala in odobrila izvedbo določenih sprememb in dejavnosti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Potem je URSJV kot običajno zelo skrbno spremljala vse aktivnosti remonta in ohranjanja jedrske varnosti med zaustavitvijo NEK. Pri tem so ji strokovno pomoč nudili strokovnjaki drugih organizacij, ki so pooblaščene za ocenjevanje jedrske in sevalne varnosti.

Tokat so aktivnosti obsegale prenovo grobih rešetk na vstopnem kanalu Save, prenovo napajanja kontrolnih palic, zamenjavo izmenjevalca toplote v sistemu za hlajenje komponent, zamenjavo merilnega sistema za meritev nivoja reaktorskega hladila med zaustavitvijo NEK, izvedbo zaščite pred izpadom ene faze ter zamenjavo sekundarne opreme na 110-kilovoltnih (kV) in 400-kV poljih v stikališču NEK.

Poleg tega dogradili nadzorna sistema na dveh transformatorji, opravili posege na visokotlačni turbini, pregledali stanje pomembnih črpalk in toplotnih izmenjevalcev, opravili neporušitvene preiskave ter tudi zamenjali vodila sredične instrumentacije. Da so se prepričali o kakovosti izvedenih del, so vse različne faze delovanja zelo dobro preverili in pri tem opravili nekaj sto nadzornih preizkusov.

»V skladu s slovenskimi predpisi je elektrarna lahko ponovno začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in Uprava za jedrsko varnost potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno, « so zaključili z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost in dodali, da bo naslednji remont v Nuklearni elektrarni Krško je predviden čez 18 mesecev, jeseni leta 2025.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.