Naslovnica Kronika Konec akcije Pandora tik pred Svetovnim dnevom gesel

Konec akcije Pandora tik pred Svetovnim dnevom gesel

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se obeležuje Svetovni dan gesel, ki je posvečen spletni varnosti. Ta teden pa se stopnja varnosti v EU nedvomno povišala, saj so po obsežni mednarodni policijski akciji z imenom ‘Pandora’ razbili organizirano kriminalno skupino. Kriminalci so z znanimi triki prek lažnih telefonskih centrov oškodovali veliko Evropejcev in med njimi tudi precej Slovencev, merila pa je predvsem na pravne osebe.
Konec akcije Pandora tik pred Svetovnim dnevom gesel

Resnična fotografija vdora policistov v enega lažnih klicih centrov (foto: policija.si)

Tudi letos se ob ‘Svetovnem dnevu gesel’ za uporabnike spleta ne bo spremenilo prav veliko – še posebej, če so že v preteklosti upoštevali nasvete strokovnjakov za spletno varnost in pričeli uporabljati izjemno močna gesla, ali pa so vklopili dvofaktorsko avtentikacijo (2FA). Z uporabo 2FA se namreč za dostop do česarkoli najprej vpiše svoje tajno geslo, v drugem delu pa še kodo, ki jo uporabnik prejme prek SMS-sporočila ali aplikacije.

»A veš, kako hitro heker skreka tvoje 6-mestno geslo? Praktično takoj! Če pa geslo ponesreči vpišeš v phishing obrazec se mu sploh ni potrebno truditi, pa če je še tako kompleksno in edinstveno. Zato imamo zate izjemno rešitev – ne glede na to, kakšna so tvoja gesla, bodo tvoji dostopi veliko bolj zaščiteni pred nepooblaščenimi vdori, če če vklopiš 2FA – dvofaktorsko avtentikacijo,« priporočajo ş programa Varni na internetu.

Združenje evropskih policij Europol pa je predvčerajšnjim javnost obvestilo o uspešno zaključeni mednarodni preiskavi večjega števila spletnih kaznivih dejanj, ki so jo poimenovali ‘Operacija Pandora’. Spletni kriminalci kazniva dejanja izvajali predvsem pod pretvezo lažne tehnične pomoči, pa tudi bančnih storitev in podobno, pri čemer so uporabljali lažne klicne centre v državah Vzhodne Evrope in v Libanonu.

»V operaciji, poimenovani Pandora, je aktivno sodelovala tudi slovenska policija, saj so oškodovanci prihajali tudi z območja Slovenije. Na podlagi intenzivnega večmesečnega sodelovanja, predvsem z nemškimi varnostnimi organi, je uspelo policiji preprečiti oškodovanje večjega števila oseb z območja Slovenije, in sicer v skupni višini več sto tisoč evrov,« so pojasnili s slovenske Policije.

Dodali so, da so bile tarče goljufov predvsem pravne osebe, in da je slovenska Policija že julija 2023 zaznala prve primere telefonskih klicev pod pretvezo tehnične pomoči bančnih uslužbencev. Nato je bilo do konca akcije obravnavanih več kot 40 primerov s skupno škodo okrog 3,8 milijona evrov, pri čemer so se ukradena sredstva stekala na bančne račune v Nemčijo.

Z Europola so pojasnili, da so na koncu nemške, albanske, bosansko-hercegovske, kosovske in libanonske policijske enote preiskale 12 klicnih centrov, za katere so ugotovili, da so vir  tisoče vsakodnevnih prevarantskih klicev in nazadnje za kriminalne dejavnosti osumili 38 ljudi.

Slovenski policisti pa so še opozorili, da je prav zaradi mednarodne kompleksnosti prevar vračilo protipravno odtujenih sredstev zaenkrat še vedno izjemno oteženo ali kar nemogoče. Zato je za oškodovance najpomembneje, da v podobnih primerih vso zadevo nemudoma prijavijo Policiji in pa tudi svoji banki.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.