Naslovnica Gospodarstvo Rekordno leto za Luko Koper na več področjih

Rekordno leto za Luko Koper na več področjih

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz edinega slovenskega državnega tovornega pristanišča Luka Koper d. d. spet prihajajo novice o pozitivnem poslovanju in o širjenju gospodarskih stikov. Letos bo za Luko Koper rekordno leto v več pogledih.
Rekordno leto za Luko Koper na več področjih

Gneča na luškem avtomobilskem terminalu in tudi na morju (foto: Kristjan Stojakovič/luka-kp.si)

Že ob izteku minulega meseca so z Luke Koper poročali o odličnih poslovnih rezultatih. Tako so navedli, da so letošnji čisti prihodki od prodaje do vključno septembra znašali 233,7 milijona evrov, to pa je kar za 65,5 milijona evrov (39 %) več kot v istem obdobju lani. Čisti poslovni izid, ki je po prvih treh kvartalih (9 mesecih) znašal 59,3 milijona evrov, pa je od primerljivega lanskega višji za neverjetnih 164 %, kar pomeni 36,8 milijona evrov.

Preseženi so bili tudi drugi finančni kazalniki, tako je bil na primer ladijski pretovor s 17,5 milijona ton za 11 % višji kot v enakem obdobju lanskega leta. Le nekaj dni zatem pa so presegli še rekordno znamko na področju pretovora avtomobilov, ki je bila iz leta 2018. Skozi edino slovensko tovorno pristanišče so pretovorili že 754.410 avtomobil letos, a bo končna številka letošnjega pretovora vozil ob koncu leta še višja.

V primerjavi s prvimi devetimi meseci leta 2021 je bil pretovor avtomobilov višji za okroglih 20 %. To je odličen podatek, sploh če pomislimo na pogoste prekinitve dobavnih verig za avtomobilske trge in tudi na področju celotne globalne logistike, ki nastajajo zaradi preobremenjenosti ladijskih in skladiščnih kapacitet v povezavi z nepredvidljivimi zdravstvenimi, gospodarskimi in letos predvsem geopolitičnimi dogodki.

O odličnih poslovnih rezultatih Luke Koper pa so se na lastne oči prišli prepričat člani visoke avstrijske delegacije, v kateri sta bila tudi predsednik Industrijskega združenja Avstrije Georg Knill in veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji, nj. Eksc. Elisabeth Ellison-Kramer. Koprsko pristanišče je namreč že vrsto let najpomembnejše pristanišče za Avstrijo, kar tretjina vsega blaga, ki so ga lani pretovorili v Kopru, pa je šla v Avstrijo ali je prišla iz nje.

»Razmerje med cesto in železnico za avstrijski trg je izrazito v korist železnice in znaša približno 80 %. Blago za in iz Avstrije pretovarjamo na vseh naših terminalih, glede na blagovne skupine pa prednjačijo les, papir, premog, železova ruda in raznovrstno blago, ki potuje v kontejnerjih,« so ob tem še pojasnili z Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.