Naslovnica Svet & EU Začela se je izvajati nova pobuda EU glede migrantov

Začela se je izvajati nova pobuda EU glede migrantov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in njeni afriški partnerji so pravkar pričeli izvajati dve sorodni pobudi Ekipe Evropa, ki se nanašata na atlantsko oz. zahodno-sredozemsko in na osrednje-sredozemsko migracijsko pot. Za obe pobudi bodo namenili prek 2 milijardi evrov.
Začela se je izvajati nova pobuda EU glede migrantov

Mati z otrokom (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

EU se že vrsto let neuspešno bori s preprečevanjem ilegalnih migracij, tihotapljenja in trgovini z ljudmi. Baje je bil v zadnjem letu dosežen znaten napredek pri obravnavanju vprašanj nezakonitih prihodov, trgovine z ljudmi in tihotapskih mrež, vsaj tako trdijo na Komisiji EU. Sami namreč hkrati priznavajo, da nezakoniti tokovi še vedno ogrožajo življenja migrantov in nekaterim državam EU še naprej povzročajo resne težave.

Ni skrivnost, da je na zahodno-sredozemski migrantski poti najbolj na neposrednem udaru Španija, na osrednje-sredozemski poti pa Italija. Na vzhodni oz. balkanski poti je bila doslej najbolj oblegana Grčija, večje težave so imeli še v Bolgariji, Madžarski in Sloveniji, od 1. januarja 2023 pa bo v to skupino najbrž zajeta tudi Hrvaška. Novi pobudi se sicer nanašata le na zahodno in osrednje-sredozemsko migracijsko pot.

»Pobuda Ekipe Evropa za osrednje-sredozemsko migracijsko pot bo podpirala uvedbo operativnih ukrepov za upravljanje migracij na podlagi akcijskega načrta EU za Osrednje Sredozemlje.  Obe pobudi predvidevata pospešitev skupnega dela na petih prednostnih področjih skupnega akcijskega načrta iz Vallette, katerega cilj je podpreti afriške in evropske partnerje z izboljšanjem vodenja migracij,« piše v sporočilu za javnost.

Pri pobudi za osrednje-sredozemsko migracijsko sodelujejo Evropska komisija, Evropska služba za zunanje delovanje, Avstrija, Belgija, Nemčija, Češka, Danska, Francija, Italija, Malta, Nizozemska, Španija in pa tudi Švica, ki sploh ni v EU. Na afriški strani so sodelujoče države Burkina Faso, Čad, Egipt, Libija, Niger, Etiopija, Eritreja, Somalija, Sudan, Tunizija, Slonokoščena obala, Gvineja in Nigerija.

Glede atlantske oziroma zahodno-sredozemske migracijske poti pa na evropski strani sodelujejo Komisija EU, Evropska služba za zunanje delovanje, Belgija, Češka, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Španija in Švica. Na afriški so Alžirija, Mavretanija, Maroko, Senegal, Gambija, Burkina Faso, Gana, Gvineja, Slonokoščena obala, Mali, Niger in Nigerija. Za prvo pobudo naj bi namenili 1,13 milijarde, za drugo pa 908 milijonov evrov.

EU je nedavno začela izvajati dva pomembna ukrepa za zaščito migrantov v Egiptu in Libiji Poleg tega naj bi strukture EU pospešile izvajanja prilagojenih partnerstev z Marokom, Tunizijo in Egiptom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.