Naslovnica Gospodarstvo Rekord v pretovoru kontejnerjev Luke Koper in poslovni načrt 2022

Rekord v pretovoru kontejnerjev Luke Koper in poslovni načrt 2022

Avtor: Spletno Uredništvo
Luka Koper je v leto 2022 vstopila z novim rekordom v pretovoru kontejnerjev in z ambicioznim poslovnim načrtom.
Rekord v pretovoru kontejnerjev Luke Koper in poslovni načrt 2022

Kljub vsem nepredvidenim globalnim težavam zaradi pandemije Luke Koper še naprej posluje zelo dobro (foto: SJ)

 

Na kontejnerskem terminalu Luke Koper so tik pred iztekom leta 2021 prekoračili dosedanji rekord v pretovoru kontejnerskih enot (TEU). Leta 2018 so namreč v državnem tovornem pristanišču pretovorili 988.501 TEU, medtem ko so lani presegli 996 tisoč pretovorjenih TEU. To je nov rekordni mejnik, ki pa obenem napoveduje tudi prekoračitev magične meje milijona kontejnerjev že v letu 2022.

Vodstvo Luke Koper seveda želi zadržati slovenski primat največjega kontejnerskega terminala na Jadranu, zato pravkar podaljšujejo pomol I in gradijo nove skladiščne površine (do sredine prihodnjega leta naj bi pridobili novih 25.000 kvadratnih metrov). Vrednost celotne naložbe znaša 45,6 milijona evrov, z vsemi temi novostmi in z dodatnimi izboljšavami na področju procesov dela pa se bo letna kapaciteta kontejnerskega terminala povečala kar na 1,5 milijona TEU.

Letos bo Luka Koper postala bogatejša tudi za dve novi kontejnerski dvigali razreda super post-panamax, obeta se nova faza gradnje prvega pomola, ki bo prav tako namenjen kontejnerjem. Poslovni načrt za leto 2022 pa pravi, da bo Luka Koper d.o.o. dosegla za 9 % višje čiste prihodke od prodaje in za 3 % odstotke višji skupni ladijski pretovor, pri čemer je rast pretovora načrtovana pri vseh blagovnih skupinah (npr. 4% povišanje pri vozilih).

»Pričakujemo, da bo na poslovanje v letu 2022 še vedno vplivala nestanovitnost v ladijskih povezavah in neredni prihodi ladij, ki smo ji bili priča že v letu 2021. Svetovna avtomobilska industrija je zaradi pandemije ena najbolj prizadetih panog. V letu 2022 pričakujemo ponovno rast prodaje avtomobilov kot posledica okrevanja gospodarstva,« so med drugim pojasnili v sporočilu za javnost Luke Koper.

V letošnjem poslovne načrtu so poleg že omenjenih širitev v zvezi s pretovorom kontejnerjev še gradnja dodatnih skladiščnih površin za pretovor avtomobilov, povečanje skladiščnih zmogljivosti in operativnih pogojev za pretovor generalnega blaga, začetek gradnje novega kamionskega terminala in nabava posebne opreme. Skupina Luka Koper bo letos za naložbe namenila 70 milijonov evrov, oz. predvidoma kar 32 % več kot v letu 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.