Naslovnica Gospodarstvo Radijska komunikacija odpira mnoge poslovne priložnosti

Radijska komunikacija odpira mnoge poslovne priložnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko je gostila redni letni ‘Seminar radijske komunikacije SRK 2024’, ki je bil letos na vrsti že 26-ič. Poleg strokovnih seminarjev, predavanj in predstavitev so nekatera povabljena slovenska podjetja tam predstavila tudi najnovejše dosežke s področja merilnih tehnologij. Radijske komunikacije namreč že dolgo ne pomenijo le poslušanja radijskih postaj, ampak gre za ogromno znanstveno področje, ki je na primer povezano tudi z raziskovanjem vesolja.
Radijska komunikacija odpira mnoge poslovne priložnosti

Razstava na SRK 2024 v avli Fakultete za elektrotehniko ljubljanske univerze (foto: FE UL)

Tridnevni ‘Seminar radijske komunikacije SRK 2024′ na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) je minil predvsem v znamenju najnovejših tehnologij in razvoja na področju radijskih komunikacij. Poleg tega so predstavniki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve pojasnili strateške cilje Vlade Republike Slovenije na tem področju ter spregovorili o novih pasovih za javne mobilne storitve (IMT).

Že na uvodnem predavanju so bile tudi predstavljene zadnje novosti s ‘Svetovne radijske konference WRC-23’, ki je konec minulega leta potekala v Dubaju. Posebej so omenili predavanje o radijski astronomiji in načrtu radijskih opazovanj vesolja z Lune in sicer s temne strani, ki je vedno obrnjena proč od Zemlje (tako poplava radijskih in ostalih podobnih signalov z Zemlje ne bi motila opazovanj).

»Dr. Janez Sterle z Internet Instituta je spregovoril o evoluciji od 5G do 6G ter tehnologijah za trajnostne in prožne komunikacijske sisteme, na zadnji dan seminarja pa so zbrani lahko prisluhnili tudi predavanju Luke Mustafa, ki je predstavil vedno bolj priljubljeno satelitsko povezljivost IoT,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je ta seminar radijske komunikacije tudi preverjena oblika strokovnega izpopolnjevanja na podiplomski ravni.

Zato že ima, oziroma jih bo imelo v prihodnosti, od njega koristi tudi slovensko gospodarstvo. Gre namreč za hitro razvijajoče se področje, ki je močno povezano z različnimi sodobnimi tehnologijami in tudi zato nudi izjemno veliko novih poslovnih priložnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.