Naslovnica Svet & EU Prvi korak napovedanih protikorupcijskih reform Parlamenta EU

Prvi korak napovedanih protikorupcijskih reform Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bila osrednja novica dneva v Evropske parlamentu obisk predsednika Ukrajine Zelenskega. Zato je ostalo dogajanje ostalo malce v ozadju, kar pa najbrž ni v redu, saj so se na primer začeli prvi koraki proti napovedanim protikorupcijskim parlamentarnim reformam, ki se tičejo afere Qatargate, korupcije v inštitucijah in državah EU ter tudi lobiranja.
Prvi korak napovedanih protikorupcijskih reform Parlamenta EU

Predsednica Parlamenta EU Metsola (foto: FB European Parliament)

 

Vodje strankarskih skupin v Evropskem parlamentu so na konferenci predsednikov v Bruslju včeraj podprli načrt prvega dela protikorupcijskih reform, ki ga je predlagala predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola. Poleg tega načrta se obetajo še srednjeročni in dolgoročni ukrepi, ki bodo del širšega procesa reform, pripravljeni pa bodo v okviru novega posebnega odbora. Napovedane reforme so odgovor na afero Qatargate in korupcijo v inštitucijah EU.

“Obljubila sem hitro in odločno ukrepanje kot odgovor na izgubljeno zaupanje. Te danes dogovorjene reforme so nov začetek za krepitev integritete, neodvisnosti in odgovornosti v Evropskem parlamentu. Reforme so prvi koraki k ponovni vzpostavitvi zaupanja v evropsko odločanje in Upam, da bom nekako pokazala, da je politika sila za dobre stvari,” je po potrditvi povedala predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola.

Prvi del reform predvideva več novosti. Tako bodo določili novo ‘obdobje za ohlajanje’ za tiste evro-poslance, ki želijo lobirati v parlamentu, ko ne bodo več na položaju. Po novem bo obvezna prijava v register transparentnosti za vse dogodke, na katerih sodelujejo zastopniki interesov v Parlamentu EU. Prepovedane bodo skupine prijateljstva s tretjimi državami, kjer že obstajajo uradni parlamentarni sogovorniki.

Vsi člani, pomočniki in drugo osebje, ki ima aktivno vlogo pri poročilu ali resoluciji, mora prijaviti srečanja z diplomatskimi predstavniki tretjih držav in s tretjimi osebami, zajetimi v obsegu registra za preglednost. in bi to lahko povzročilo zmedo. Polnoletni obiskovalci Parlamenta bodo izpolnile nov vpisni dnevnik, bivši člani in bivše osebje Parlamenta pa bodo dnevno prejemali značke za vstop.

»Poročevalci in poročevalci v senci predložijo izjavo o navzkrižju interesov pristojnemu sekretariatu odbora, ko so imenovani. Spremenjen obrazec izjave o finančnih interesih, ki bi vključeval jasnejše informacije o stranskih zaposlitvah in zunanjih dejavnostih poslancev, kjer je to primerno.Boj proti tujemu vmešavanju z uporabo pravil za predloge resolucij, vložene nujno v skladu z obstoječim členom 144 (ROP),« so še dodali s Parlamenta EU.

Napovedali so tudi okrepitev sodelovanja z nacionalnimi organi v boju proti korupciji ter pričetek rednih kampanj za ozaveščanje o obveznostih poslancev in osebja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.