Naslovnica Kronika Prvi januar tudi v znamenju številnih manjših požarov

Prvi januar tudi v znamenju številnih manjših požarov

Avtor: Spletno Uredništvo
Prvi januar so v Sloveniji zaznamovale številne intervencije gasilcev zaradi požarov. V prvih 24 urah leta se je nabralo kar 32 posredovanj, a na srečo ni šlo za prehude dogodke. Prvi pa so letos gasili prostovoljni gasilci z Iga, ki so bili v akciji že minuto po polnoči.
Prvi januar tudi v znamenju številnih manjših požarov

Gasilci PGD Ig imajo izkušnje z gašenjem večjih požarov, zato so z nekaj cipresami zlahka opravili  (foto: FB PGD Ig)

Prvi januar je v Sloveniji zaznamovalo tudi veliko število posredovanj gasilcev, ki so morali v akcijo zaradi požarov. V prvih 24 urah novega leta 2023 se je po vsej državi zgodilo kar 32 požarov, večina katerih je bila plod praznovanj prihoda novega leta z uporabo pirotehničnih sredstev. Tokrat so goreli predvsem zabojniki, podrast, travnate površine in pa tudi drevesa. Presenetljivo je bilo med skupno 9 požari, ki so bili povezani z drevesi, kar 6 požarov cipres.

Ciprese so večinoma zagorele že v prve pol ure po novem letu, kar potrjuje tezo o pirotehničnih vzrokih požarov. Ni čudno, da je bilo prvo letošnje posredovanje, ki so ga opravili gasilci z Iga že minuto po polnoči, posvečeno prav gašenju gorečih cipres. Druga najbolj omenjena kategorija so bili zabojniki za smeti, zagoreli sta dve vozili in ena zmrzovalna skrinja, izstopal pa je malce večji požar na smetišču v občini Krško.

»V Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, je zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki. Gasilci PGE Krško, PGD Dolenja vas, Zdole, Leskovec in Videm so požar najprej omejili, ločili goreči del odpadkov od negorečih ter s pomočjo stroja le-te prekopali in posamezna tleča žarišča pogasili. Območje so pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe,« so o najresnejšem posredovanju zapisali v vsakodnevnem biltenu Uprave RS za zaščito in reševanje.

Še najbolj nenavaden požar pa so za začetek leta doživeli v Cerknici, kjer se je ob 4.40 zjutraj vnel papir na mlekomatu, požar pa je do prihoda gasilcev kar sam ugasnil.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.