Naslovnica Gospodarstvo Prvi čezoceanski let z biogorivom iz odpadnega jedilnega olja

Prvi čezoceanski let z biogorivom iz odpadnega jedilnega olja

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Francije prihaja novica, ki bo zagotovo hkrati pritegnila pozornost gospodarstvenikov, ekologov in politikov. Letalska družba Air France-KLM je združila moči s podjetji Total, Groupe ADP in Airbus ter izvedla prvi čezoceanski let z biogorivom iz odpadnega jedilnega olja.
Prvi čezoceanski let z biogorivom iz odpadnega jedilnega olja

Avion družbe Air France-KLM med vzletom (foto: IPPR / Air France-KLM)

Priznana letalska družba Air France-KLM, naftna družba Total, skupina Groupe ADP in podjetje Airbus so se že pred časom povezali v skupnem projektu, pri katerem gre za razogljičenje zračnega prometa in razvoj oskrbovalne verige z domačim francoskim trajnostnim gorivom. Družba Air France-KLM se sicer že vrsto let ukvarja s testiranjem alternativnih goriv za letala.

KLM je na primer prvi let s trajnostnim gorivom opravil že leta 2009, nakar so v letih 2014, 2015 in 2016 pri prevozniku Air France v sodelovanju z naftnim velikanom Total opravili 78 krajših letov z 10-odstotno mešanico trajnostnega goriva. Sedaj pa je napočil tudi čas za prvi čezoceanski let. 18. maja je tako z letališča Paris-Charles de Gaulle proti kanadskemu Montrealu vzletelo letalo Air France, napolnjeno s trajnostnim gorivom, ki je bilo proizvedeno v Franciji.

»Biogorivo, s katerim so opravili prvi čezoceanski let, je bilo narejeno iz odpadkov in ostankov, pridobljenih iz krožnega gospodarstva – iz odpadnega jedilnega olja, ki so ga predelali v biorafineriji na jugu Francije. Prvo trajnostno letalsko gorivo, proizvedeno v Franciji, je s strani Mednarodnega sistema za trajnostni razvoj in certificiranje ogljika prejelo tudi certifikat ISCC-EU,« so pojasnili v sporočilu za javnost Air France-KLM.

Dodali so še ključen podatek, da so na tem letu uporabili 16-odstotno mešanico običajnega letalskega goriva in novega biogoriva, s čemer so zmanjšali izpuste CO2 za kar 20 ton. Letalska družba Air France-KLM bo v prihodnjih letih s partnerji še naprej razvijala trajnostna letalska goriva, kar bo pripomoglo tudi k razvoju prihodnjih generacij letal.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.