Naslovnica Gospodarstvo Prve odmere dohodnine in posodobljena aplikacija eDavki

Prve odmere dohodnine in posodobljena aplikacija eDavki

Avtor: Spletno Uredništvo
Velika skupina davčnih zavezancev je že pričela prejemati odmerne odločbe glede dohodnine za lansko leto 2023. Gre za tiste, ko so napovedali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, različnih obresti, dividend, dohodkov od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter iz investicijskih kuponov. Poleg tega pa je bila pravkar posodobljena mobilna aplikacija eDavki.
Prve odmere dohodnine in posodobljena aplikacija eDavki

Posodobljena aplikacija eDavki (foto: Finančna uprava Republike Slovenije)

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je sporočila, da je v prvi skupini zaključenih dohodninskih odmer vključenih okrog 80 odstotkov odmer na podlagi vloženih napovedi za dohodke iz oddajanja premoženja v najem, iz navadnih in bančnih obresti, dividend, dohodke od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter dohodke iz investicijskih kuponov.

Za ostale vložene napovedi postopki odmere še niso zaključeni, prva naslednja tranša je predvidena za sredino meseca junija. FURS je spomnil, da je pritožbeni rok 15 dni od vročitve odločbe in objavil nekaj najpomembnejših statističnih podatkov iz te prve tranše. Tako je bilo največ vlog glede dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem – vloženih je bilo kar 38.744 napovedi.

Za to skupino zavezancev je bilo v prvi tranši je bilo izdanih 33.553 izhodnih dokumentov, skupni znesek odmerjenih dohodnin pa znaša 27.651.928 evrov. Drugi najbolj množičen segment so bile odmere dohodnine od dobička, doseženega z odsvojitvijo vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter investicijskih kuponov.

Tako je bilo vloženih 17.844 napovedi, izdanih je bilo 15.487 izhodnih dokumentov, medtem ko je skupni znesek vseh odmerjenih dohodnin dosegel točno 6.520.616 evrov. »Odmera dohodnine od drugih obresti: vloženih je bilo 2.690 napovedi. V prvi tranši je bilo izdanih 2.374 izhodnih dokumentov (odločbe, obvestila, sklepi). Skupni znesek odmerjene dohodnine znaša 1.294.753 evrov.

Odmera dohodnine od obresti na denarne depozite, dosežene pri bankah ih hranilnicah ustanovljenih v Sloveniji in v EU: vloženih je bilo 8.038 napovedi. V prvi tranši je bilo izdanih 7.564 izhodnih dokumentov (odločbe, obvestila, sklepi). Skupni znesek odmerjene dohodnine znaša 3.912.112 evrov. Odmera dohodnine od dividend: vloženih je bilo 6.919 napovedi. V prvi tranši je bilo izdanih 5.068 izhodnih dokumentov (odločbe, obvestila, sklepi).

Skupni znesek odmerjene dohodnine znaša 7.601.494 evrov,« so sporočili s FURS in dodali, da je bila pravkar posodobljena mobilna aplikacija eDavki, ki jo uporablja že več kot 300 tisoč slovenskih davčnih zavezancev. Ob posodobljeni funkcionalnosti je sedaj aplikacija tudi bolj prijazna do uporabnikov, še posebej ranljivih skupin, zavezanci pa bodo lahko oddajali vloge in prišli do želenih informacij na preprostejši način – z manj kliki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.