Naslovnica Svet & EU Promocija za udeležbo na evropskih volitvah se stopnjuje

Promocija za udeležbo na evropskih volitvah se stopnjuje

Avtor: Spletno Uredništvo
Organi EU se vse bolj povečajo prihajajočim evropskim volitvam, ki bodo na vrsti od 6. do 9. junija. Po eni strani se vrstijo promocijske akcije za čim večjo udeležbo na volitvah, po drugi pa tokrat obstaja več bojazni zaradi dezinformacij in tujega vpletanja v volilne procese.
Promocija za udeležbo na evropskih volitvah se stopnjuje

Promocijska kampanja za udeležbo na volitvah poteka na številne različne načine (foto: FB European Parliament)

Ob Dnevu Evrope (9. maja) so se v več kot 60 mestih po Evropski uniji pričeli osvetljevati spomeniki in drugi prepoznavni objekti. Do letošnjih evropskih volitev, ki bodo na vrsti od 6. do 9. junija, manjka namreč še manj ko mesec dni, zato se promocijske akcije za čim večjo udeležbo na volitvah še stopnjujejo vrstijo. Osvetljevanje poteka s sloganom kampanje ‘Uporabi svoj glas. Sicer bodo o tvoji prihodnosti odločili drugi.’ in s simbolom zastave EU.

»Z osvetlitvami, ki potekajo v mestih po vsej celini, Evropski parlament ter državni in lokalni organi sodelujejo, da bi skupaj poslali sporočilo 440 milijonom evropskih državljank in državljanov o pomenu, ki ga bodo te evropske volitve imele za prihodnost vseh,« sporočajo s Parlamenta EU. Drugi najvišji organ EU – Evropsko komisijo pa močno skrbijo dezinformacije in s tem tuje vpletanje v volilne procese, zato se je lotila vrste protiukrepov.

Komisija EU je v zadnjih dneh ob sodelovanju skupine, ki združuje 27 neodvisnih nacionalnih regulativnih organov držav članic EU na področju avdiovizualnih storitev, začela izvajati vrsto ukrepov za ozaveščanje o tveganjih dezinformacij, manipuliranja z informacijami in tujega vmešavanja pred evropskimi volitvami. Posebna nova spletna stran tako že nudi informacije in vire glede strateškega komuniciranja ter boja proti dezinformacijam.

Pripravili so tudi poseben videoposnetek, ki bo vse do pričetka volitev predvajan v vseh državah članicah EU in bo na voljo v vseh 24 uradnih jezikih EU, poleg tega pa so objavili nov nabor praktičnih nasvetov za šolske učitelje, s katerimi naj bi slednji mladim pojasnili pojav dezinformacij, manipuliranj z informacijami in tudi to, kako se je v določenih primerih potrebno odzvati.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.