Naslovnica Kronika Prodali so 1 kg heroina, 26 kg koke, 34 kg amfetamina in 131 kg konoplje

Prodali so 1 kg heroina, 26 kg koke, 34 kg amfetamina in 131 kg konoplje

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh je imela slovenska Policija veliko dela s prepovedanimi substancami. Po uspešni mednarodni akciji so namreč ovadili 49 oseb, zaplenili pa so večje količine različnih drog, denar, orožje, vozila in posebno opremo. Med preiskavo so policisti ugotovili tudi, da je razvejena kriminalna združba v zadnjih dveh letih prodala 1 kg heroina, 26 kg kokaina, 34 kg amfetaminov in kar 131 kg konoplje. S tako velikimi količinami so najbrž zaslužili več milijonov evrov.
Prodali so 1 kg heroina, 26 kg koke, 34 kg amfetamina in 131 kg konoplje

En od notranjih prostorov, ki so jih kriminalci opremili za gojenje konoplje (foto: policija.si)

Najprej so sicer policisti s postaje Radlje ob Dravi zaradi prepovedanih drog poiskali in pridržali občana z območja Vuzenice. Le-ta je namreč prodal manjšo količino kokaina občanu z območja sosednje občine Radlje ob Dravi, slednjemu pa je po konzumiranju postalo močno slabo. Zato so ga morali z reševalnim vozilom prepeljati v UKC Maribor, očitno pa je potem policistom povedal, pri komu je nabavil nevarno substanco.

Prodajalec ‘slabe koke’ je imel ob prihodu policistov nekaj prepovedane droge še pri sebi, naslednji dan pa so mu pri hišni preiskavi zasegli tudi nekaj konoplje in amfetaminov. Na isti dan pa je slovenska Policija pripravila tudi odmevno novinarsko konferenco, saj je v sodelovanju z avstrijskimi kolegi razkrila zares obsežno mednarodno kriminalno združbo, ki je delovala predvsem v Sloveniji in v Avstriji.

»Minuli teden, 9. in 10. januarja 2023, smo z uspešno zaključno akcijo ter več kot 50 hišnimi preiskavami tako v Sloveniji kot Avstriji razkrili razvejano kriminalno združbo, ki je iz svojih celic v Kranju in na Jesenicah preprodajala velike količine prepovedane droge (heroin, kokain, konopljo, amfetamin, ekstazi), določeno drogo (amfetamin in konopljo) pa celo sama proizvajala oziroma gojila,« so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci.

Policisti so dodali podatke o rezultatih akcije, ki je trajala več kot 2 leti. Nazadnje so ovadili kar 49 osumljencev, ki so prodajali drogo v Sloveniji, Avstriji in tudi v Italiji. Zasegli so kar 11 kg amfetamina, več kot 3.000 tablet ekstazija, več kilogramov konoplje in približno 1 kg kokaina. Našli so še 300.000 evrov in ugotovili, da je združba skupno prodala 1 kg heroina, 26 kg kokaina, 131 kg konoplje ter 34 kg doma narejenega amfetamina.

V obsežni zaključni akciji je sodelovalo več kot 500 kriminalistov in policistov, pri hišnih preiskavah pa so pomagali še preiskovalni sodniki. V 6 najetih stanovanjskih hišah po Sloveniji so skupno našli 4.894 rastlin konoplje, zasegli so za preko 300.000 evrov vredne opreme za gojenje konoplje v zaprtih prostorih ter zaplenili tudi dve vozili s prirejenimi skritimi prostori, ki so bili namenjeni za tihotapljenje drog.

Tam, kjer so droge, tam je običajno tudi orožje – tokrat so organi varnosti našli še dve avtomatski puški AK-47, dve pištoli in eno puško. Razkrili so še, da je del kriminalne družbe vodil 31-letnik z območja Jesenic, drugi del pa državljan Srbije na območju Kranja. Ekipa je kokain nabavljala v severnem delu Evrope, konoplja je prihajala tudi iz Španije, sami pa so vsaj v enem primeru poskusili izvoziti orožje v Belgijo.

Na novinarski konferenci pa so visoki funkcionarji slovenske Policije posebej poudarili, da je zbiranje dokazov ob podobnih primerih vse težje, zato bi bilo potrebno čim prej posodobiti zakonsko ureditev določenih preiskovalnih ukrepov in slediti razvoju informacijske tehnologije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.