Naslovnica Šport Priprave na Svetovno prvenstvo 2026 so že stekle

Priprave na Svetovno prvenstvo 2026 so že stekle

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodna nogometna zveza FIFA se že intenzivno pripravlja na naslednje svetovno prvenstvo za nogometaše, ki ga bodo leta 2026 skupaj gostile Mehika, Kanada in ZDA. Šlo bo za prvo ‘mega’ svetovno prvenstvo, saj bo na njem nastopilo kar 48 reprezentanc, tekme pa bodo odigrane na kar 16 prizoriščih.
Priprave na Svetovno prvenstvo 2026 so že stekle

Tako so se Argentinci veselili naslova svetovnih prvakov decembra lani (foto: FB Qatar Football World Cup 2022)

Ta teden je z Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in Nogometne zveze Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF) prišlo več novic o prihodnjem Svetovnem prvenstvu, ki ga bodo leta 2026 skupaj gostile Mehika, Kanada in ZDA. To bo daleč največji nogometni dogodek v zgodovini SP, saj bo namesto dosedanjih 32 reprezentanc sodelovalo kar 48 ekip (kar je skoraj četrtina vseh moških nogometnih reprezentanc tega sveta).

Zato so predstavniki FIFA in CONCACAF v zadnjih dneh podpisali posebno pogodbo o skupni promociji in trženju vse do leta 2026. Poleg SP sta v sporazum vključeni tudi dve izdaji Concacaf Gold Cupa (kontinentalnega prvenstva) – letošnja in tista, ki je predvidena za leto 2025, ženski Concacaf Gold Cup (2024) ter tri finala Concacaf Nations League (2023, 2024 in 2025). FIFA to vidi kot veliko priložnost za podjetja in blagovne znamke.

Ker bodo tekme, ki jih bo namesto dosedanjih 80 na prihodnjem SP kar 104, predvidoma odigrane na 16 prizoriščih v treh državah, to prinaša velik logistični zalogaj. Kanada naj bi sicer tekme gostila le v Vancouverju in Torontu, Mehika pa v Ciudad Mexicu, Monterreyu in Guadalahari. V vsaki do teh držav pa naj bi bilo odigranih le po 10 tekem, medtem ko je ostalih 11 prizorišč in 84 tekem predvidenih za ZDA.

Te dni pa se je oglasil predsednik CONCACAF, Kanadčan Victor Montagliani, ki je hkrati tudi en od podpredsednikov FIFA. Montagliani si namreč želi, da bi v Kanadi in Mehiki organizirali več tekem, tudi kakšno izločilno. Vsaka tekma namreč prinaša lokaciji velik zaslužek, prav tako je nesorazmerje med ZDA in ostalima dvema gostiteljicama zelo opazno, tako da bo o tem v prihodnjih mesecih najbrž še precej govora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.