Naslovnica Gospodarstvo Priprava Strateškega načrta Skupne kmetijske politike

Priprava Strateškega načrta Skupne kmetijske politike

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo do konca letošnjega leta izdelalo Strateški načrt Skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Gre za pomemben dokument, ki bo skupaj z drugimi sorodnimi mehanizmi narekoval razvoj slovenskega podeželja v naslednjih letih.
Priprava strateškega načrta zagotovo ne bo preprosta (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) že nekaj tednov pripravlja nov ‘Strateški načrt Skupne kmetijske politike’ (SKP) za obdobje 2023–2027. Prvi osnutek dokumenta vsebuje seznam zaznanih potreb, predloge za intervencije, poglavje o predvidenih finančnih sredstvih, kazalnike učinka in kazalnike rezultatov. Že pred koncem leta 2021 naj bi pripravo novega strateškega načrta zaključili ter poslali na Komisijo EU.

Zato bo MKGP v naslednjih mesecih prisluhnilo vsem zainteresiranim stranem, pripombam strokovnjakov in mnenjem javnosti. Želijo si namreč, da bi s skupnimi močmi izoblikovali realističen načrt. Opozorili pa so tudi, da se vsebine mehanizma ‘NextGen’,’Strateškega načrta 2023–2027′ in ‘Programa razvoja podeželja’ 2014–2020 za obdobje med leti 2021 in 2027 med seboj močno prepletajo.

»V povezavi z zgoraj navedenim je treba izpostaviti tudi proces sprejemanja večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027, ki določa proračunski okvir in glavne usmeritve za SKP, pri katerem je ravno tako prišlo do zamika. Evropska komisija je svoj predlog predstavila maja 2018, zadnji korak sprejetja naslednjega dolgoročnega proračuna EU pa je bil narejen decembra lani,« so še dodali z MKGP.

Pri tem najbrž ni potrebno pojasnjevati, da je za večino zamud tokrat kriva pandemija. Ministrstvo je sicer za izdelavo strateškega načrta ustanovilo 5 delovnih skupin, v katerih sodelujejo predstavniki inštitucij in resorjev. To so horizontalna skupina, skupina za pametno in odporno kmetijstvo, skupina za varovanje okolja in prilagajanje na podnebne spremembe, skupina za podeželje ter skupina za oblikovanje aktivnega oz. pravega kmeta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.