Naslovnica Magazin Prihaja razpis za zagon in delovanje sistema za alarmiranje

Prihaja razpis za zagon in delovanje sistema za alarmiranje

Avtor: Spletno Uredništvo
V mesecu maju bo objavljen razpis za alarmiranje javnosti prek telefonskih sporočil. Gre za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje celotnega sistema ter za posredovanje opozorilnih obvestil (JR PWAS) prebivalcem. Razpis bo namenjen slovenskim telekomunikacijskim operaterjem, zanj pa bo na voljo 5,2 milijona evrov.
Prihaja razpis za zagon in delovanje sistema za alarmiranje

Simbolična fotografija telekomunikacijske antene (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) so vnaprej predstavili osnovne informacije glede prihajajočega Javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja ter alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (JR PWAS).Tako so se odločili, ker naj bi razpis predvidoma objavili že v mesecu maju, rok za prijave pa bo kar kratek.

Sicer je celotna vsebina zaenkrat zgolj informativne narave, na končno uradno obliko bo potrebno počakati vse do objave razpisa. Tedaj bodo znani tudi pogoji za uspešno pridobitev sredstev za izvedbo predvidenih aktivnosti. Razpis bo namenjen slovenskim vsem telekomunikacijskim operaterjem, zanj je predvidenih kar 5,2 milijona evrov, ta sredstva pa bodo razdeljena med dva sklopa.

Z Ministrstva za digitalno preobrazbo so ob tem pojasnili, da bo prvi sklop posvečen vzpostavitvi sistema, zanj bo 3,5 milijona evrov. Drugi sklop pa bo namenjen vzdrževanju in upravljanju celotnega sistema, zanj bo na voljo preostalih 1,7 milijona evrov. »Predmet javnega razpisa je financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone ciljne skupine.

Ciljna skupina so končni uporabniki mobilnih telefonov na ciljnem geografskem območju, ki ga določi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje,« so osnovne informacije o prihajajočem razpisu posredovali z Ministrstva za digitalno preobrazbo in dodali, da bodo med upravičene stroške štele investicije v opredmetena (stavbe, oprema, napeljave) in neopredmetena osnovna sredstva (programska oprema, licence) ter stroški uporabe obeh vrst sredstev (amortizacija).

Poleg tega bodo med upravičene stroške uvrščeni tudi stroški plač in povračil stroškov v zvezi z delom, posredni stroški v višini do 7 % upravičenih neposrednih stroškov, stroški informiranja in komuniciranja ter stroški storitev zunanjih izvajalcev. Ko bo sistem dokončno vzpostavljen, bo za prebivalstvo Slovenije zagotovljena najvišja stopnja varnosti pred naravnimi in podobnimi večjimi nesrečami.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.