Naslovnica Gospodarstvo Dvojni strokovni obisk TGZS v Budimpešti

Dvojni strokovni obisk TGZS v Budimpešti

Avtor: Spletno Uredništvo
Budimpešta je gostila dve pomembni zasedanji evropskega turizma, ki se ju je udeležila tudi delegacija Turistično gostinske zbornice Slovenije. Prvo množično mednarodno zasedanje je bila skupščina evropskega združenja za kategorizacijo nastanitvenih obratov Hotel Stars Union, drugo pa skupščina evropskega združenja hotelov, restavracij in kavarn Hotrec.
Dvojni strokovni obisk TGZS v Budimpešti

Prizor z generalne skupščine združenja Hotrec (foto: STO/TGZS)

Slovenska turistična organizacija (STO) je posredovala novico o dvojnem delovnem obisku  Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) v madžarski prestolnici. Tam se je slovenska delegacija udeležila skupščine združenja za kategorizacijo nastanitvenih obratov ‘Hotel Stars Union’. V to združenje je že vključenih kar 22.000 kategoriziranih hotelov z 1,2 milijona hotelskih sob iz 21 evropskih držav. Marsikoga pa doslej skupna kategorizacija ni zanimala.

»O pristopu k Hotel Starsovi kategorizaciji se še odločajo npr. v Grčiji in Gruziji, medtem ko v Franciji razmišljajo o kombinirani nacionalno–evropski kategorizaciji. Tudi na Slovaškem želijo uvesti Hotel Starsovo kategorizacijo, zato so kontaktirali slovenski Direktorat za turizem in se dogovorili za sestanek na skupščini in posredovanje dodatnih informacij o uvedbi sistema s strani TGZS,« so ob tem pojasnili s TGZS.

Sledila je še prav tako dobro obiskana skupščina evropskega združenja hotelov, restavracij in kavarn ‘Hotrec’, v katerega  je vključenih 46 članov iz 36 evropskih držav. To združenje se posveča interesom evropskih turističnih podjetij, predvsem glede predpisov EU. Na skupščini so se posvetili mnogim temam, kot so trajnostna usmeritev, digitalizacija, regulacija kratkotrajnega oddajanja kapacitet v turistične namene, znižanje davčne stopnje DDV za turizem…

Združenje je že več let zelo aktivno glede zahtev spletnih rezervacijskih platform (npr. Booking.com) do hotelov, kar odvrača goste od neposrednih rezervacij. Na skupščini so se posvetili tudi analizi hotelskih cen, saj so marsikje po Evropi v zadnjih treh letih opazno zrasle, bistveno pa so se zvišali tudi stroški poslovanja.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.