Naslovnica Slovenija Prihaja prvi vročinski val, zato pomislite tudi na živali

Prihaja prvi vročinski val, zato pomislite tudi na živali

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob prihodu prvega vročinskega vala so z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, oziroma z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin spomnili, da je potrebno ob napovedanem dvigu temperatur dodatno poskrbeti tudi za živali.
Prihaja prvi vročinski val, zato pomislite tudi na živali

Tudi živalim je vroče in tudi njim poleti prija vodna kopel (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), oziroma njegova Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (URSVHVV) sta ob pričetku poletja, ki je letos sovpadlo s prihodom prvega vročinskega vala, spomnila na dobrobit živali. Prav za vse živali je potrebno namreč ob tako opaznem dvigu temperatur, ki naj bi se povzpele prek 35 stopinj Celzija, dodatno poskrbeti.

Osnovni ukrepi so večja količina pitne vode, omogočanje zadrževanja živali v senci, omejitev gibanja na jutranje in večerne ure ter prevoz živali v nočnem času. »Naloga skrbnika živali pa je, da pozna svojo živali ali živali in ji oziroma jim zagotavlja pogoje, v katerih bodo lažje prenašale visoke temperature. Visoke temperature ogrožajo tudi hišne ljubljenčke. Tudi oni naj imajo ves čas na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen hladen prostor.

Pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ne puščamo samih v parkiranih vozilih, usodni zanje pa so lahko tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco,« sporočajo v posebnem obvestilu za javnost URSVHVV. Če žival vseeno dobi vročinski udar, jo je potrebno takoj premakniti v zračen prostor oz. senco in jo ohlajati z mlačno vodo, dobro je tudi hitro poklicati veterinarja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.