Naslovnica Slovenija Pričel se je Teden Rdečega križa

Pričel se je Teden Rdečega križa

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bil na vrsti Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, s katerim se je v Sloveniji začel Teden Rdečega križa. Poleg nacionalnega posveta o vlogi Rdečega križa se bodo po vseh Sloveniji zvrstile številne aktivnosti, ki so jih pripravila območna združenja RKS.
Pričel se je Teden Rdečega križa

Lani so še posebej opazno vlogo odigrali tudi prostovoljci RKS (foto: FB RKS/Tebukhukhov Maksym)

Na Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca ( 8. maja) so na Pravni fakulteti Univerze Ljubljana pripravili posvet ‘Vloga in pomen Rdečega križa’. Tam se je zbralo več kot 100 predstavnikov različnih družbenih sfer, hkrati pa je bil to prvi nacionalni posvet o vlogi in pomenu Rdečega križa. Po uvodnih nagovorih in pozdravnih govorih sta bila na vrsti dva strokovna panela.

Prvi panel z naslovom ‘RKS – nacionalni in globalni pomen’ je vodila mag. Lilijana Kozlovič (predsednica Statutarne komisije RKS in vodja Zdravilišča RKS Debeli rtič), sodelovali pa so Cvetka Tomin (generalna sekretarka RKS), Olga Andrejek (direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in načrtovanje) ter Darko Čander (sekretar Ministrstva za zdravje RS, Direktorat za zdravstveno varstvo).

Drugi panel ‘Rdeči križ in Rdeči polmesec in pravo – sodobni izzivi’ pa je vodila Vasilka Sancin (podpredsednica RKS in vodja Katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti UL), sodelovali pa so Nuška Jerman (pravnica RKS in namestnica gen. sekretarke RKS), Marko Rakovec (gen. direktor in pravni svetovalec Ministrstva za zunanje in evropske zadeve) ter Anže Mediževec (asistent na Katedri za mednarodno pravo PF in prostovoljec RKS).

Poleg tega so javnosti predstavili podatke, kaj je Rdeči križ Slovenije počel v lanskem letu. Tako so na primer pri RKS izpeljali 402 terenski krvodajalski akciji, usposobili 63 oseb za prvo psihološko pomoč po nesrečah, razdelili 2.549,8 ton hrane, 172,2 ton higienskih pripomočkov ter 269,8 ton rabljenih oblačil in obutve. To pomoč je prejelo 121.296 oseb, druge oblik pomoči pa so nudili 173.944 ljudem.

Poleg tega so omogočili letovanja za 1.745 socialno ogroženih otrok ter za 250 starejših oseb, izpeljali različne tečaje pomoči s skupno 58.540 udeleženci, itd. Letošnji ‘Teden Rdečega križa’ pa od včeraj poteka pod sloganom ‘Ohranjamo humanost živo’, čemur se je v svoji poslanici posvetila tudi predsednica RKS Ana Žerjal. Po vsej državi bodo v tem tednu potekale številne aktivnosti, ki so jih pripravila območna združenja RKS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.