Naslovnica Svet & EU Dan Evrope in Dan zmage v znamenju bojazni pred jedrsko vojno

Dan Evrope in Dan zmage v znamenju bojazni pred jedrsko vojno

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes v EU obeležujemo Dan Evrope, ko se praznujeta mir in enotnost držav na evropski celini. Istočasno se v Rusiji in marsikje drugje, tudi v Sloveniji, obeležuje Dan zmage, ko se slavi konec druge svetovne vojne in zmago nad fašizmom. Praznovanja pa tokrat potekajo v času, ko se je Evropa znašla na robu uničujoče jedrske vojne.
Dan Evrope in Dan zmage v znamenju bojazni pred jedrsko vojno

Schumanova deklaracija pomeni spočetje sodobne EU (foto: commission.europa.eu)

 Dan Evrope je dan, ko se v Evropski uniji (EU) običajno praznujejo mir in enotnost v Evropi. Ta dan se namreč v EU spominjamo na zgodovinsko deklaracijo Roberta Schumana, v kateri je slednji predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med vsemi narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek oblikovanja današnje Evropske unije.

V Rusiji in drugih nekdanjih državah Sovjetske zveze, pa tudi pri nas v Sloveniji in ostalih državah nekdanje Jugoslavije pa je 9. maj praznik zmage nad fašizmom (ta Dan zmage v zahodnih državah praznujejo 8. maja, ker so se boji v drugi svetovni vojni na evropskih bojiščih ustavili 8. maja 1945 minuto po 23. uri po srednjeevropskem času, ko je na vzhodu že odbila polnoč in je že napočil 9. maj).

Letos ni prav veliko vzrokov za slavje – ne za Dan Evrope, ne za Dan zmage. Ker države EU in druge države NATO pakta v sklopu pomoči Ukrajini nameravajo poslati vojaška letala F-16, slednja pa lahko nosijo jedrsko orožje, je Rusija pred dnevi napovedala, da bo tudi ona odgovorila s podobnim atomskim orožjem. Ambasadorja Francije in Združenega kraljestva sta bila ob tem v Moskvi takoj poklicana na pogovor, s katerega sta oba odšla zelo resnih obrazov.

Predvsem pa je ruska vojska napovedala vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem v bližini meje z Ukrajino in celo direktno zagrozila ZDA, Franciji in Združenem kraljestvu. »Pomembne mednarodne osebnosti, ne glede na to, ali prebivajo na Capitol Hillu, Elizejski palači ali Downing Streetu 10, ne bi pobegnile v primeru globalne katastrofe,« je bil v sporočilu za javnost kristalno jasen bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev.

Na drugi strani so zanimiva tudi stališča in izjave francoskega predsednika Emanuela Macrona, ki že več tednov vztrajno ponavlja, da bo potrebno v Ukrajino poslati francoske vojake in najbrž tudi vojake drugih zahodnih držav. To bi najbrž pomenilo dokončen vstop sil pakta NATO, v katerem je tudi Slovenija, v odkrito vojno proti Rusiji. Do teh izjav je sicer prišlo potem, ko so Francoze dokončno izgnali iz treh držav afriškega Sahela, podijo pa jih tudi iz Senegala.

Morda Francija za izgubo zelo poceni afriških surovin in dolgoletnega vpliva v regiji krivi prikrito delovanje Moskve, saj se nekdanje francoske kolonije iz tega dela Afrike vse bolj aktivno nagibajo na rusko stran. Ne glede na insinuacije in ugibanja, pa je jasno, da ruske vaje s taktičnim atomskim orožjem pomenijo zadnji korak pred njegovo uporabo. In če ga uporabijo, potem se lahko sproži nezadržen plaz, da se Dan Evrope in Dan zmage ne bosta nikoli več praznovala…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.