Naslovnica Slovenija Pričel se je Festival kraška gmajna

Pričel se je Festival kraška gmajna

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je pričel Festival kraška gmajna, ki bo letos že peto leto poživel spomladansko dogajanje na Krasu in v Brkinih. Za letos so pripravili kar trinajst zanimivih dogodkov, ki se bodo zvrstili vse do 20. junija.
Pričel se je Festival kraška gmajna

Brez pršuta in terana na Krasu enostavno ne gre (foto: FB Visit Štanjel)

Festival kraška gmajna skupaj organizirajo razvojna agencija Krasa in Brkinov d. o. o., Javni zavod Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica d. o. o., Mitski park Rodik, Občina Hrpelje – Kozina, Občina Divača, TIC Sežana in Turizem Miren – Kostanjevica. Festival, ki se je uradno pričel včeraj, se letos odvija že petič, trajal pa bo vse do 20. junija, takoj zatem pa mu bo sledila še poletna sezona z drugimi novostmi.

»Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Posebej zanimivo je spoznavanje prepletanja lokalne kulinarike z letnimi časi,« pojasnjujejo organizatorji na spletnem mestu visitkras.info.

V okviru festivala so organizirani tematski pohodi, kulinarične delavnice in predavanja. Letošnji program se je včeraj pričel z ‘Botaničnim sprehodom skozi Štanjel in čas’, danes pa sta v Štanjelu na vrsti še ‘Harmonija okusov in zvoka kraške gmajne: kulinarično-glasbeno doživetje’ in voden obisk Zvočna galerije Kamenica. 29. in 30. maja bo na Domačiji Mirka Godniča v Novi vasi pri Mirnu na vrsti dogodek Okusi divjih špargljev na pristni kraški domačiji.

Istočasno bodo na Zeliščni kmetiji Rogelja v Vojščici odprli vrata vsem željnim odkrivanja skrivnosti pridelave in uporabe zelišč ter dišavnic. 5. in 6. junija bo v Botaničnem vrtu Sežana na vrsti ‘Kras v steklenički parfuma’, 6. junija pa v Kobilarni Lipica pripravljajo ‘Stik z lipicancem in posebno čutno doživetje kraške gmajne’ ter ‘Zvočno potovanje z gongi pod zvezdnatim nebom Lipice’.

Nato bo 12. in 13. junija v Divači na sporedu ‘Kameton’ – akcija popravila suhega zidu za otroke, 13. junij pa še pohod po Krasoslovno-naravoslovni učni poti. 18. junija bo v Parku Škocjanske jame organiziran ‘Sprehod čez kraško gmajno in predstavitev ledenice’, 19. junija bo v Mitskem parku Rodik na sporedu doživetje ‘Geomantične razsežnosti krajev’, 20. junija pa se bo letošnji festival iztekel s strokovno vodenim botaničnim sprehodom po kraški gmajni v Parku Škocjanske jame.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.