Naslovnica Svet & EU Pričel je veljati nov skupen Evropski akt o svobodi medijev

Pričel je veljati nov skupen Evropski akt o svobodi medijev

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je po vsej EU začel veljati nov Evropski akt o svobodi medijev. S to novo zakonodajo se želi v vseh državah članicah EU poenotiti zaščitne ukrepe proti političnemu vmešavanju v uredniške odločitve, proti nadzoru novinarjev, za stabilno financiranje in za preglednost lastništva medijev.
Pričel je veljati nov skupen Evropski akt o svobodi medijev

Kamera med prenosom enega od zasedanj organov EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Dan potem, ko so v Italiji stavkali novinarji državnega radiotelevizijskega medijskega velikana RAI, je v EU pričel veljati nov ‘Evropski akt o svobodi medijev’. V Italiji so sicer novinarji včeraj stavkali zaradi podobnih vzrokov, kot so v Sloveniji stavkali novinarji RTV Slovenija v letih 2022 in 2023. Vlada predsednice Giorge Meloni namreč pod pretvezo zmanjševanja stroškov poskuša s politično čistko sebi nenaklonjenih novinarjev in uredništev.

Nov Evropski akt o svobodi medijev pa govori o tem, da morajo po vsej EU in torej tudi v Italiji v naslednjih 6 mesecih ratificirati nove zaščitne ukrepe proti vsakem političnemu vmešavanju v uredniške odločitve in proti nadzoru novinarjev. Poleg tega je cilj novega akta zagotoviti neodvisnost in stabilno financiranje javnih medijev ter preglednost tako glede lastništva medijev, kot tudi glede dodeljevanja državnega oglaševanja oz. sredstev.

»Medijska podjetja igrajo ključno vlogo v naših demokracijah, vendar se soočajo z zmanjševanjem prihodkov, grožnjami medijski svobodi in pluralizmu ter mešanico različnih nacionalnih pravil. Zahvaljujoč ‘Zakonu o evropski svobodi medijev’ bodo medijska podjetja uživala skupne zaščitne ukrepe na ravni EU,« je ob tem dejal Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

EU se dobro zaveda, da imajo novinarji bistveno vlogo za demokracijo in da jih je treba zaščititi, zato ob sprejetju nove zakonodaje z več strani prihajajo pozivi, naj države članice nova pravila začnejo izvajati čim prej.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.