Naslovnica Slovenija Nova resolucija je temelj za boj proti kriminaliteti

Nova resolucija je temelj za boj proti kriminaliteti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo tekst ‘Resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024–2028’. Gre za temeljni dokument za oblikovanje varnostne politike slovenske države, poudarek pa je tokrat pri zagotavljanju večje varnosti vseh posameznikov. Z Urada RS za preprečevanje pranja denarja pa so pravkar potrdili, da se je slovenska zakonodaja uspešno uskladila s strokovnimi zahtevami evropskega odbora Moneyval.
Nova resolucija je temelj za boj proti kriminaliteti

Ljudje sledijo policijskim navodilom, državni organi pa navodilom iz resolucije (foto: policija.si)

Pravkar je bila sprejeta nova ‘Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete 2024–2028’. Kot so pojasnili z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), je prvo pomembnejše področje predvidenega delovanja preprečevanje vseh različnih oblik nasilja. Drugo področje je sovražni govor oz. širjenje sovraštva, kjer je prišlo v zadnjem desetletju z razvojem družbenih medijev tudi v Sloveniji do opaznega porasta primerov.

Pomembna področja delovanja bodo še gospodarska kriminaliteta, področje javnega zdravja, organizirana kriminaliteta (ki se vse bolj pojavlja na meddržavnem nivoju) ter z njo pogosto povezan kibernetski kriminal, kar sicer sodi na področje informacijske varnosti. V dokumentu so navedeni tudi radikalizacija, ekstremno nasilje in terorizem, ki so v sodobnem svetu postali stalna grožnja.

V novi resoluciji je bil dan poseben poudarek k zagotavljanju večje varnosti vsakega posameznika. »Varnost posameznika je nedotakljiva vrednota, še posebej v dobi, ko se spoprijemamo z izzivi kriminalitete, ki presegajo tradicionalne meje. Zato je ključno, da vzpostavimo učinkovite mehanizme za preprečevanje in obravnavo različnih oblik kriminalnih dejanj, saj le tako lahko zagotovimo varnost posameznikov in celotne družbe,« pravijo na MNZ.

Z Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja pa so potrdili, da je Slovenija pravkar uspešno zaključila 5. krog preverjanja Odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma – Moneyval. Slovenija je namreč prejela namreč višje ocene glede skladnosti slovenske zakonodaje in od 40 priporočil ima trenutno 11 priporočil z oceno ‘skladno’ in 29 priporočil z oceno ‘pretežno skladno’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.