Naslovnica Kronika Preklic iskanja najstnika, številke poostrenega nadzora in lažno obvestilo

Preklic iskanja najstnika, številke poostrenega nadzora in lažno obvestilo

Avtor: Spletno Uredništvo
S Policije je ta teden prišlo nekaj več novic kot običajno. Tako so poleg poročil o spremljanju slovenskih nogometnih navijačev v Nemčiji objavili rezultate nedavne akcije poostrenega nadzora prometa, opozorili na nove poskuse spletne prevare z lažnimi policijskimi oznakami in preklicali iskanje pogrešanega mladoletnika iz Celja.
Preklic iskanja najstnika, številke poostrenega nadzora in lažno obvestilo

Lažen sodni poziv, oziroma zadnja verzija že dobro znanega poskusa prevare (foto: policija.si)

Policija je včeraj spet objavila opozorilo o lažnih policijskih obvestilih, ki že leta redno krožijo po elektronski pošti. Nazadnje smo o njih v Dnevnih novicah poročali lani decembra in nato še letos v mesecu januarju. Gre za obvestila, ki naj bi jih navidezno pošiljala slovenska Policija in Europol, v resnici pa jih pošiljajo spletni kriminalci, ki uporabljajo prekopirane uradne policijske oznake in celo lažne žige.

Prve verzije teh lažnih obvestil, v katerih je prav vsakič govora o nekakšni preiskavi s področja otroške pornografije, so bile napisane v precej polomljeni slovenščini, z napredkom tehnologije pa je slovničnih napak in čudnih besednih zvez vse manj. Seveda na takšna čudna obvestila ne smemo reagirati drugače, ko da pošiljatelja takoj uvrstimo na listo nezaželene pošte in obvestilo izbrišemo.

Policija je ta teden že objavila podatke o pravkar končani akciji proti alkoholu in drogam v cestnem prometu. Med štirinajstdnevnim poostrenim nadzorom, ki je potekal vso drugo polovico meseca junija, so policisti po Sloveniji skupno ustavili skoraj 20.000 voznikov. Preverili so, kdo med njimi vozi pod vplivom nedovoljenih substanc – alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in ostalih psihoaktivnih snovi.

»V tem času je bilo odrejenih 19.736 alkotestov, od tega je bilo 444 pozitivnih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 209 nad 0,52 mg/l. Policisti so po vsej državi odredili tudi 34 strokovnih pregledov na droge. Pridržanih je bilo 24 voznikov, v 147 primerih pa so policisti odstopili od pridržanja. Začasno je bilo odvzetih tudi 522 vozniških dovoljenj,« so sporočili s Policije.  Delež vinjenih za volanom je tokrat znašal približno 3,3 % vseh ustavljenih.

S tem je prekinil trend upada števila alkoholiziranih voznikov, ki je bil prisoten zadnja leta – ob zadnji tovrstni akciji je bilo vinjenih približno le 2,3 % ustavljenih voznikov. Poleg poročil o spremljanju slovenskih nogometnih navijačev na EP v Nemčiji pa je Policija objavila tudi preklic iskanja v torek izginulega mladoletnega Celjana Domna Marota.

Fanta so našli in je z njim vse v redu, so na kratko zapisali policisti. Kar je nenavadno, da na uradni spletni strani in na FB profilu slovenske Policije, kot tudi na spletni podstrani in FB profilu Policijske uprave Celje, prvotnega obvestila o izginotju verjetno sploh niso objavili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.